Biga Devlet Hastanesinde “Numune Alma Yöntemleri Eğitimi” Verildi Biga Devlet Hastanesinde “Numune Alma Yöntemleri Eğitimi” Verildi
Biga’da Arnavut Ali’nin torunları evlerinde Anzavur Ahmet’in 15 Nisan 1921 günü pusuya düşürülerek öldürüldüğü, 98 yıllık olduğu düşünülen kılıç torunları tarafından muhafaza ediliyor. Biga’da Araştırmacısı emekli öğretmen Engin Gürsu, bu eseri bulduğunu ve bu gibi tarihi eserlerin bir müze altında halka gösterime sunulması gerektiğini ifade etti.

Biga’da 1921 yılına ait olduğu düşünülen tarihi eser bir kılıç bulundu. Kılıç, Anzavur Ahmet’in Karabiga'ya kaçarken darılık sırtında pusuya düşürülüp öldürüldüğünde bu kılıç Arnavut Ali tarafından alınıyor ve o günden bugüne torunları tarafından muhafaza ediliyor. Bu tarihi eser kılıcın torunları tarafından korunduğunu belirten Araştırmacısı emekli öğretmen Engin Gürsu, “Bursa'nın 8 Temmuz 1920'de Yunanlılar tarafından işgalinden sonra Biga'daki çiftliğine çekilen Anzavur Ahmet, 15 Nisan 1921 günü Biga ile Karabiga arasındaki yolda, bir zamanlar haince şehit ettirdiği Köprülülü Hamdi Bey'in arkadaşlarından Arnavut Rahman tarafından pusuya düşürülerek öldürüldü. Anzavur Ahmet öldürüldüğünde bu kılıç Arnavut Ali tarafından alınıyor ve o günden bugüne torunları tarafından Biga'da korunuyor. Ben de Biga'da olduğunu öğrendim ve buldum. Aslında bu gibi tarihi eserler bir müze altında halka gösterime sunulmalı. Bunlar bize atalarımızın emanetleri. ” dedi.

Mehmet Özdeş

Editör: Haber Merkezi