Depremde camiler ve kerpiç yapılar hasar gördü Depremde camiler ve kerpiç yapılar hasar gördü
Koronavirüs nedeni ile vatandaşların ulaşım tercihlerinin değiştiğini, taksilerin daha çok tercih edildiğini ve Çanakkale’de taksi sayısının azlığı ile vatandaşa hizmet verme noktasında aksaklıklar yaşandığını öne süren Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses, “Şu anda elimizde 148 adet ticari taksi var, taksi ihtiyacı olduğunu gördük, korsan taksiler ve manuel taksi durakları da var” dedi. Konu ile ilgili kapsamlı araştırmanın önümüzdeki günlerde yapılması görüşülürken, oylamada 52 plakanın ihaleye çıkması için oy çokluğu ile karar verildi, kalan plakalar için ise ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden çalışmalar yapılacak.
Çanakkale Belediyesi Şubat Ayı Meclisi gündemine T plakaların ihalesi için encümen kararı ile Başkan’a yetki verilmesi maddesi de yer aldı. Meclis gündemindeki madde ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses, “Pandemi’den dolayı özellikle insanlarımız toplu taşıma araçlarını kullanmak istenmediklerinden, daha fazla ticari taksilere yöneldiğinden mevcutta elimizde bulunan taksilerin yetersiz olduğunu gördük. Biz 5293 sayılı yasa çıktığınsa 2006’da bize 155 adet ticari taksi devredildi. Arada bu 134’e düştü. Bunların bir kısmını plakalarını iptal ettik, bir kısmını otobüs yaptık. Çünkü taksiciler o dönemde iyi iş yapmıyorlardı. O arada yine meclisten yetki alarak 12 adet plaka ihalesi aldık. Şu anda elimizde 148 adet ticari taksi vardır. Bunlar yetersiz ve bununla ilgili olarak da biz Şoförler ve Otomobilciler odası ile de görüştük. Manuel taksi duraklarını da gözlemledik. Gerçekten taksi ihtiyacı olduğunu gördük. Ayrıca şehrin yapılaşmasına ve imarına yönelik yeni gelişen noktalarda da taksi durağı olduğunu gördük. Bununla ilgili olarak da yeni oluşturulacak 7 ayrı durak için toplam 32 adet, yetersiz kalan mevcut duraklarda da plaka arttırımı için toplam 20 adet, genel toplamda da 52 adet hemen değil, önümüzdeki bir yıllık periyotta ihale yapılarak 52 adet taksinin T plakası ihalesi yapılması gerekmektedir. Elimizde hemen kullanabileceğimiz 100 tane T plakası var bu plakalar için meclisimizden ihale yetkisi istiyoruz. Encümenimize bununla ilgili şartnameyi ve ihaleyi yapabilmek için encümen kararını onaylamak için de Belediye Başkanımıza yetki verilmesini istiyoruz” dedi.
Madde Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir’in de katılımı ile komisyonda oy birliği kabul edildi. Söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Evren Yalçın, taksi ihtiyaçlarının hangi metotlarla tespit edildiğini sordu. Yapılan tespit metotları hakkında bilgiler veren Ulaştırma Müdürü Hayati Gürses, “Manuel gözlem yolu ile tespit ediyoruz. Başka bir tespit etme özelliğimiz yoktur. Geç saatlerde gözlemleme şekillerimiz var. Yani geç saatlerde insanlar oralarda taksi bekliyorlar mı? Taksiler yetiyor mu? Onun haricinde bizim nöbet yazdığımız noktalar var. Burada nöbet yazdığımız ticari taksiler özellikle geceleri, sabaha kadar nöbetlerini tamamlamadıklarını gözlemledik. Dolayısı ile hastaneden taksi ihtiyacı olan insanların da taksi bulamadıklarını, bu boşlukları da sağdan soldan gelen, Kepez’den gelen, Umurbey’den gelen, ya da belediye sınırları dışından gelen ticari taksilerin kaçak yollarla çalıştığını tespit ettik” dedi.
“Sorunları bir de taksicilerden dinleyelim”
Bunun üzerine yeniden söz alan MHP Belediye Meclis Üyesi Evren Yalçın, “Ben de meclis toplantısından önce Şoförler Odası ve Taksici dostlarımla bir görüşme yaptım. Birincisi bu gözlem metodunda bir hata olduğunu gözlemliyorum. Başka duraklardan veya beldelerden gelen taksilerin burada probleme yol açtığını düşünerek yeni taksi plakasının verilmesinin mantık dahilinde olmadığını düşünüyorum. Taksici arkadaşların bize ifade ettiği şey şu, ‘Bizim müşterilerle buluşma noktalarında sıkıntı var’ diyorlar. Mümkünse bir mecliste taksici arkadaşlarımızın kendi aralarından seçecekleri insanlarla bu konuyu konuşalım. Bunun taksici esnafı çok rahatsız ettiğini söyleyebilirim. Bir de onlardan dinlemeyi daha doğru buluyorum” dedi.
Yeniden Söz alan Ulaşım Müdürü Hayati Gürses, “Oda Başkanı ile bir program yaptık. Ticari taksicileri de bu ihaleler yapılmadan önce duraklardaki tüm taksicileri çağıracağız buraya ve görüşeceğiz. Tespit ettiğimiz bir şey daha var, kendilerinin sarı renkli T plakası olmayan taksilerle de çalıştıklarını tespit ettik. A durağında 10 tane taksi varsa, 5 tane de sarı renkli T plakası olmayan araç da var. Bunlar da iş yapıyor. Kimseyi de suçlamak istemem ama size görüş veren arkadaşlar Sarı renkteki T plakası olmayan taksiciler olabilir” dedi.
“Taksicileri, müşteri ile buluşturalım başkalarına da fırsat vermeyelim"
Yeniden söz alan MHP Meclis Üyesi Evren Yalçın “Ben Bilmiyorum Müdürüm, siz biliyorsunuz ve biliyorsanız bunlara izin vermeyin. İzin verilmemesi noktasında gereğini yapalım ve önce esnafın hakkını koruyalım. Bu işte haklı olanları koruyalım. Mesela İskeleye gittiğinizde vızır vızır taksi geçip duruyor. Biz bu taksici esnafını, müşteri ile buluşturmak zorundayız. Başkalarına da fırsat vermemeliyiz diye düşünüyorum. Pandemi nedeni ile otobüslerin çok tercih edilmediğini ve ihtiyaç var diye söylüyorsunuz, ama bunun mantıklı bir dayanağın olması lazım. Mesela belediyemize kaç tane şikayet geliyor vs. gibi matematik verilerle gözlemlememiz gerekiyor. Biz demiyoruz ki taksi ihalesi yapılmasın, plakalar verilmesin. Ama bunun mantıklı bir dayanağı olması lazım” dedi.
“Lafla olmaz bilfiil tespit etmek lazım”
Başkan Gökhan 100 taksi için değil, sadece şimdiden ihtiyaç olan 52 plakanın geçirilmesi sonrası için çalışma yapılması gerektiğini belirterek, “Biz şimdi bu 100 taneyi değil ihtiyaç olanı geçirelim. Geçirmek durumundayız 100 tane olmaz. Sonra bunların kullanımı ile ilgili Şoförler Odası ve diğer parti üyeleri ile arkadaşlarla beraber bir toplantı yapılsın. Nedir ne değildir sorunları tespit edelim. Ben de sıkıntı yaşıyorum bu sıkıntıları, Şoförler Odası Başkanı da biliyor, Çanakkale halkı da biliyor. Taksilerde sıkıntı yaşanıyor ama lafla olmaz, bunu bilfiil tespit etmek lazım” dedi.
Başkan Gökhan’ın bu açıklaması sonrası yapılan oylamada, ihtiyaç duyulan ve acilen yapılması gereken 52 T Plakası ihalesi için encümen adına Belediye Başkanına yetki oy çokluğu ile kabul edilirken, kalan plakaların bir yıl içinde ihaleye çıkarılıp çıkarılmayacağı ile ilgili de toplantının yapılması kararlaştırıldı.
Ogün İnal


Editör: Haber Merkezi