Çanakkale'de Hastanede Tedavi Gören Çocuklara "23 Nisan" Sürprizi Çanakkale'de Hastanede Tedavi Gören Çocuklara "23 Nisan" Sürprizi
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Türk'ün ata sporu olarak bilinen Kırkpınar Yağlı Güreşleri için “Heyecanı yaşamak isteyen tüm güreş severleri Biga’ya davet ediyorum” dedi.

Biga’da Kırkpınar Yağlı Güreşleri için geri sayım devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri 18 Eylül Çarşamba Günü Biga’da yapılacak.

18 Eylül Kurtuluş programı kapsamında basınla kahvaltıda bir araya gelen Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan,18 Eylül Biga’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Biga’da düzenlenecek çeşitli etkinlikleri ve programın içeriğini açıkladı.

500 PEHLİVANIN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞECEK

18 Eylül Biga’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında yağlı güreşlerin daha önce başlatıldığını fakat devam ettirilmediğini belirten Erdoğan, “Bizim tam 112 sene önce başlayan Biga Belediye'sinin başlattığı geleneği sürdüreceğiz. Yağlı güreşlerimiz Osmanlı arşivinden aldığımız belgeye göre 1907 yılında başlamış. Tabii aralıklarla devam etmiş, son güreşlerde dernek başkanımızın varlığında yapılmıştır. Hatta son güreş ağamızda rahmetli Mustafa Soran abimiz. Bizim başpehlivanımız, güreş ağlarımız, kısmet ustamız var. Biz 1907 yılında başlayan geleneği Çanakkale'nin en büyük ilçesi Biga’da geçmiş değerlerimizin yaşaması anlamında kıymetli buluyoruz. Nasipse son 2019 Kırkpınar güreşinin çeyrek finaline kalan başpehlivanlarımız ve daha önce altın kemer almış 40 tane başpehlivanımız ve yaklaşık 500 civarında pehlivanın katılımıyla yağlı güreşimiz Biga’da gerçekleşecek. Daha önce lunaparkın kurulduğu alanı 2150 metrekare yeşil alan olarak etrafındaki tribünleri de düzenleyerek orasını sadece güreşlerde değil çok farklı zamanlarda halkımızın hizmetine sunulan bir yer olacak. Farklı etkinliklerde orasını kullanmış olacağız. Aynı zamanda da Biga’mızda 2150 metrekare yeşil alan dahil olmuş oldu.” Dedi.

18 Eylül Kurtuluş programını açıklayan Erdoğan, “2-6 Eylül 2019 tarihinde saat 15:00'da Havuz Cafe’de yüzme turnuvası ödül töreni olacak. Yine aynı gün saat 14:00 ve 17:00 arasında Şehir Parkı'nda Kurtuluş basketbol turnuvası ve ödül töreni olacak. 8 Eylül'de saat 09:00 ve 19:00 aralarında Biga Kapalı Spor Salonu'nda Karate Turnuvası ve Ödül törenimiz olacak. 9 Eylül saat17.30 da Bigaspor halı sahasında Çiçeklidedespor- Kavaklıkspor Kurtuluş futbol turnuvası düzenlenecek. Yine Bigaspor halı sahasında Adaspor ve Bigasporun saat 18.30 da turnuvası var. 11 Eylül tarihinde saat 17.30’da yine bigaspor halı sahasında Bigaspor, Kavaklıkspor Kurtuluş futbol turnuvası düzenlenecek. Aynı günde saat 18.30’da yine Bigaspor halı sahasında Adaspor ve Çiçeklidedespor kulüplerinin Kurtuluş futbol turnuvası devam edecek. 13 Eylül 2019 saat 17.30’da yine Bigaspor halı sahamızda Adaspor-Kavaklıkspor Futbol Turnuvası olacak. Aynı gün saat 18.30’da da Bigaspor-Çiçeklidedespor futbol turnuvası devam edecek. 13 Eylül saat 12.30’da Murat Başarı Camii'nde şehitlerimiz için mevlid-i Şerif okutulacak ve yemek ikramımız olacak. 15 Eylül tarihinde saat 09.30’da Balıkkaya Atış Poligonunda trap atışları yarışması ve ödül töreni gerçekleştirilecek. 17 Eylül saat 15.30 da Çınarlık Sosyal Tesislerinde ‘Gönül Gönüle Bir Ömür’ ödül töreni olacak. ‘Yine El Emeği Göz Nuru’ Oya yarışması ve ardından ödül töreni gerçekleştirilecek. Mutfağın Patronları Yemek Yarışması ve ödül töreni akabinde devam edecek. 17 Eylül Salı günü saat 19.00’da Ekrem Ergün İlkokulu önünde yağlı pehlivan güreşleri ile ilgili pehlivanlarımızın başpehlivanlarımızın katılımı ile güreş korteji olacak ve Diyarbakırlı Ekrem Ergün İlkokulu önünden başlayan kortej yürüyüşü Alişdede Caminin oradan belediye meydanında son bulacak. 17 Eylül saat 21.00’da Belediye meydanımızda aslen Gümüşçaylı olan kıymetli sanatçımız Sinan Akçıl ile konserimiz başlayacak, ardından Mustafa Yıldızdoğan konserimiz devam edecek. 18'inde saat 10.00’ da Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtına çelenk sunumuyla ve ardından protokol konuşmalarının okunulması Kurtuluş turnuvasının ödül töreni gerçekleşecek. Biga belediyemizin halk oyunları gösterisi sergilenecek, ardından saat 10.00’ da düzenlemiş olduğumuz alanımızda Biga kurtuluş günü Yağlı Güreşlerimiz start verecek. Pehlivanlarımız orada güreşlerine başlayacak. Tabii bu akşam saatlerine kadar devam edecek. Bunun akabinde 18 Eylül saat 21.00’da Belediye meydanımızın yine Biga’mızın değeri BeatBang konserimiz başlayacak ardından Mehmet Erdem konseri ile saat 22.00'da etkinliklerimiz devam edecek.” İfadelerini kullandı.

GEÇMİŞ TARİHİMİZ İLE ZENGİNLİKLERİN ÇOK OLDUĞU BİR İLÇEDE YAŞIYORUZ

Güreşler ile ilgili yaklaşık 2 aydan beri çok detaylı ve hassasiyet gösteren bir çalışmanın devam ettiğini belirten Erdoğan; “Şu an belediyemizde gençlerimize, çocuklarımıza güreş eğitimi veren Salih hocamızın, kıspetçi İrfan Abimizin ve şu an yönetim kadromuz da olan arkadaşlarımızın detaylı çalışmaları sonucunda çok güzel bir güreş organizasyonu tertip edildi. Birçok belediye başkanımız, bakanımız, milletvekilimiz, bürokratlarımızın hepsinin davetlerini yaptık. Bizim en büyük eksikliklerimizden bir tanesi de bu. Yani biz geçmiş tarihimiz ile çok zenginliklerin olduğu bir ilçede yaşıyoruz. Granikos Savaşı'nın yapıldığı yer Biga, Büyük İskender'in Anadolu'ya geçtiği yer Biga, Mehmet Çavuşun olduğu yer Biga, Çanakkale’nin giriş kapısı Biga, Osmanlı sancaklığı yapmış Parion’un kıymetli bir ilki. Bu Osmanlı arşivinden aldığımız belge ile gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz 1907 yılında Biga'da yağlı güreşler başlamış. Yani bizim gerçekleştireceğimiz 113. dememiz lazım ama bu aralıklarla devam ettirilmemiş. İnşallah bundan sonra aralıksız bir şekilde devam ettirilir. Bigalı hemşerilerimizi o gün güreş alanımıza davet ediyoruz. Yine akşamları da düzenlenecek olan konserlerimize de tüm halkımızı davet ediyoruz. Bunun yanında belediyemizin çalışmaları devam ediyor.” Dedi.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın Basın buluşması kapsamında yerel basın ile bir araya geldiği toplantıda, Başkan Erdoğan’a yöneltilen “Çardak Belediye Başkanını davet edecek misiniz ?” sorusuna cevabı ise şöyle oldu:

“Edeceğiz tabii ki. Şimdi burada bir cemiyet yapıyorsunuz. Kendi misafirini çağırmıyorsunuz. Tam istenildiği gibi organizasyonu tamamlayamıyorsunuz. Başkanımıza iktidar partisi il başkanımızın arkaya oturması, diğer partilerin başkanlarının en öne oturması… Biz davet üzerine katıldık, misafir önemlidir. Misafir her zaman baş tacıdır. Kişisel bir sıkıntımız yok, tenekenin üstüne de otururuz, ayakta da dururuz sorun etmeyiz. Ama bir temsiliyet varsa ben Biga halkını temsil ediyorsam, İl Başkanı tüm Çanakkale'deki genel başkanın temsilcisi ise bu yapılan saygısızlıktır. Biz bunu kınadık. Kibarca tebrik ettik ve ayrıldık. Tabii gönül isterdi oturup sonuna kadar güreşleri izlemek isterdik. İnşallah devamı olmaz. Biz bütün belediye başkanlarımızı davet ettik. İnşallah bizde böyle bir sıkıntı yaşanmayacak. Aylar öncesinden bu organizasyon için çalışıyoruz. Çardak Belediye Başkanı gelirse en öne oturtacağız, buyurun Başkanım diyeceğiz.”

Mehmet Özdeş

Editör: Haber Merkezi