Çanakkale’de 2023’te kaç konut satıldı Çanakkale’de 2023’te kaç konut satıldı
Biga’da öğrencileri servis araçlarıyla taşıyan şoförler için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

2019-2020 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla Biga’da faaliyet gösteren servis şoförleri düzenlenen toplantı ile bilgilendirildi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda, söz alan Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, “Malumunuz 9 Eylül 2019-2020 eğitim öğretim yılı başlamış durumdadır. Milli Eğitimimizin önderliğinde ihaleler gerçekleştirildi. Öğrenci ihalesine katılım sağlayan ve ihaleyi alan üyelerimize üstün başarılar diliyorum. Kazasız belasız sıhhatli bol bereketli işler temenni ediyorum.” Dedi.

Şoför esnafının karşı karşıya kaldığı önemli konulara değinen Başkan Tanur, “Yapmış olduğumuz meslek insanın doğumunda ölümüne kadar çok önemli bir yere sahip. İnsanlar bizlere canlarını mallarını emanet ediyorlar. Bu anlamda Biga’da şoför esnafının trafik kurallarına uyarak, onunla beraber saygı çerçevesinde insanlara hizmet vermelerini istiyoruz. Kurallar bizim için çok önemli. Bu kurallara uyduğumuz sürece ekmek paramızı kazanırız.” Dedi.

Başkan Tanur’un açılış konuşmasının ardından Biga İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Büro Amiri Tuna Yaman tarafından, Okul Servis Araçları Yönetmeliğini anlatan sunum gerçekleştirildi.

Okul servis araçları yönetmeliğini açıklayan Biga İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Büro Amiri Tuna Yaman, “Okul servis aracı genel olarak okul öncesi eğitim ve zorunlu eğitim kapsamında öğrenciler ile çocukların taşınmalarında kullanılan ve yönetmelikte belirtilen şartlara rağmen ticaret tescilli yolcu taşımaya mahsus taşıtlara denir. Yükseköğretim ve ortaöğretim kurumları haricindeki öğrencilerin taşınmasında şoförlere yardımcı olacak şoförlerin dışında kalan kişilere rehber personel denir. Bizi ilgilendiren konular arasında okul taşıtları arkasından sarıya siyah yazılar var. Belli bir standartta olan yazımız var. Bu okul taşıtı yazısı olmak zorunda. Bunun haricinde dur yazısı öğrencileri indireceğimiz zaman ya da bir bindireceğimiz zaman şoförlerin vasıtasıyla yanan dur levhası olmak zorunda. Camların ve pencerelerin sabit olması gerekiyor. Bunu sabit yaparken çocuklara zarar vermeyecek metal kapsamların olması gerekiyor. Bunun haricinde kapıların otomatik olması gerekiyor. Havalı hidrolik şoförlerin açabileceği çocukların açamayacağı bir sistem olması gerekiyor. Bu sistemin sinyalle ses çıkaracak şekilde kapılarının açılıp kapandığını sizlere belirtmesi gerekiyor. Ayrıca bu taşıtların 12 yaşından gün almamış olması lazım, tescil tarihinden itibaren. 12 yaşın üzerindeki taşıtlar okul taşıtı olamazlar. Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu okul taahhüt edilen öğrencilerin çocukların taşıma hizmetlerini aksatmadan kullanılmalıdır. Öncelik okul ve öğrenci arda kalan zamanda personel taşınabilir. Geçen senelerde de belirtilen fakat sürekli ertelenen bazı konular var. Bunların başında gelen araç takip sistemi 2020 yılına önümüzdeki okul dönemine aktarıldı. Ayriyeten 3 nokta emniyet kemeri bu araçlarda bulunmuyor. Bunlar 2020 yılına önümüzdeki döneme aktarıldı. Taşımacılığın şartları ve yükümlülükleri var. Bir kişinin taşımacılık yapabilmesi için kanunda bazı maddelerimiz var. TCK’nın 81-102-103-105-109 maddelerimiz var. Bunlardan ceza alan kişiler faaliyette bulunamazlar. Bunlar bir insanı kasten öldürmek, cinsel saldırı, cinsel taciz, uyuşturucu veya terör örgütlerine üye tarzında şeylerdir. Rehber personelde de bazı aranan şartlar vardır. Bunlar 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmak zorundadır. Her yıl okul servisi, rehber personeli olmaya uygun olduğuna dair aile hekiminden rapor almak zorundadır. Taşıt işlerini içini dışını kontrol edip öğrencilerin taşıta binerken veya inerken öğrencilere yardım etmek zorundadır.” Dedi.

Toplantıya Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, Biga İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Büro Amiri Tuna Yaman ve servis şoförleri katıldı.

Safiye Ceylan

Editör: Haber Merkezi