Bigalı marangoz sevenlerini üzdü Bigalı marangoz sevenlerini üzdü
İlçeye bağlı Şirintepe ağaçlandırma sahasında gerçekleşen fidan dikim törenine Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz, Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, daire müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Fidan dikim etkinliği, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.

'Geleceğe Nefes' sloganıyla gerçekleştirilen bu büyük organizasyona Biga ilçesi olarak 8 ayrı lokasyonda, 35 bin fidan dikerek katıldıklarını belirten Biga Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç, "Öğrencilerden, askeri birliklere, sivil toplum örgütlerinden, kamu ve kuruluşlarına, esnafından işçisine, 7’den 77’ye toplumun tüm kesimlerinden katılan vatandaşlarımızın katkılarıyla 11 Kasım 11.11’de ülke genelinde 11 milyon fidanı toprak ile buluşturuyoruz. Ülke genelinde yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarını Dünya’ya duyurmak dikkatleri ülkemizin bu konuda yürüttüğü başarılı çalışmalara çekmek ve yapacağımız başvuru ile Guinness rekorlar kitabına girmek hedeflenmektedir. Etkinlik, yanan alanlar ile birlikte, köy okulları, köy yolları başta olmak üzere okul bahçelerinden yol kenarlarına, kamusal alanlardan bozul orman alanlarına, askeri birlik, ibadethane, sağlık ocağı kısacası ağaçlandırma çalışması yapılabilecek bütün alanlarda gerçekleştirilecektir. Bu kampanyanın ülkemize, çevremize tüm dünyaya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan,“ ‘Geleceğe Nefes’ kampanyasına Çanakkale’mizde %100’ü de aşarak %112 katılım durumu oluştu. Hedeflenen fidan sayısı 205 bin iken, sahiplenen fidan sayısı 229 bini bulmuş durumda. Tüm Türkiye’de ise % 123’ü geçmiş durumda. Bu müthiş hareket aziz milletimizin yeşili ne kadar sevdiğini, gelecek kuşaklara yeşil bir ülke bırakmada ne kadar istekli ve özverili olduğunu gösteriyor. Çanakkale’miz, Biga’mız ormanıyla, deniziyle, doğasıyla mükemmel bir yaşam alanına sahip. Bu topraklarda doğduğumuz, bu toprakların ürünlerini yediğimiz, bu şehrin suyunu içtiğimiz, bu memleketin havasını soluduğumuz için çok şanslıyız. Tüm bu nimetlerle birlikte bizler de üzerimize düşen bir görev olarak ülkemizin ve Biga’mızın orman varlığını güçlendirmek, daha yeşil bir yaşam bırakmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Sözde değil özde çevreci olmak gerekiyor. Son 16 yılda ülkemizdeki 21 milyon hektar orman varlığı 22,5 milyon hektara ulaşmış durumda. Milli Park sayısı 32’den 43’e, tabiat parkı sayısı da 16’dan 243’e yükseldi. Çanakkale’mizde sadece 2018 yılında 3 milyon fidan toprakla buluştu. Yeşile çok önem veriyoruz. Biga’mıza yeşil alanlar kazandırmaya devam ediyoruz. Halkımızın yeşil içinde sevdikleriyle keyifli zamanlar geçirmesi, sosyalleşmesi için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Devletimizin başlattığı ‘Geleceğe Nefes’ seferberliğiyle toprakla buluşturduğumuz fidanlarla inşallah daha yeşil bir Türkiye, daha yeşil bir Çanakkale ve daha yeşil bir Biga’yı gelecek neslimize miras olarak bırakacağız. İnşallah bu güzel projelerle daha çok ağaç ve toprak sevgisi kazanılacak, bizlerde ve tüm halkımızda daha güçlü bir farkındalık oluşacaktır.” Şeklinde konuştu


Biga Kaymakamı Mustafa Can ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“11 Kasım milli ağaçlandırma günü olarak ilan edildi. Bu kapsamda tüm ülkemiz genelinde 11 milyon fidan siz değerli katılımcılarımız ile beraber toprak ile buluşacak. Bugün ilçemizde de 8 ayrı lokasyonda 35 bin fidanın dikimini gerçekleştireceğiz. Dünyamız büyüyor, gelişiyor, sanayileşiyor ve maalesef havamız kirleniyor ancak bizim ülkemizin yapmış olduğu bu kampanya tüm dünyaya örnek teşkil edebilecek bir niteliktedir. Tek seferde büyük bir miktarda fidanın toprak ile buluştuğu başka bir etkinlik olmamıştır. Bu kampanyada emeği geçen başta Biga’da Orman İşletme Müdürlüğümüzün tüm teşkilatına, personeline, Belediye Başkanlığımıza, sponsor olan işletmelerimize, büyüklerimize çok teşekkür ediyorum. Bu kampanyamızın Biga’mıza ve tüm ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’’

Konuşmaların ardından Biga Kaymakamı Mustafa Can ve beraberindekiler, fidan dikimi için alana geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan 'Geleceğe Nefes' kampanyası kapsamında Biga’da 35 bin fidan dikimi yapıldı.
Mehmet Özdeş

Editör: Haber Merkezi