Çanakkale'deki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi Çanakkale'deki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
Biga’da, Belediye ve Biga Engelliler Derneği tarafından düzenlenen program ile Dünya Engelliler Günü kutlandı. Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çavuşköy Açık Hava Spor Kompleksi ve Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hayata geçirecekleri müjdesini verdi. Cumhuriyet Düğün Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Biga Engelliler Derneği Başkanı Havva Bacak, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı. Program, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Biga Engelliler Derneği Başkanı Havva Bacak, “Engelli olmak hiç kimsenin tercihi değildir. Toplum olarak tüm insanları olduğu gibi kabullenmek, farklılıklara tahammül edebilmek insan olma felsefemizin gereğidir. Dernek olarak temel hedefimiz sorumlu olduğumuz engelli kardeşlerimizin kendi başlarına hayatlarını devam ettirmelerini ve kendi kendilerine yeter duruma gelmelerini sağlamaktır. Engelli bireylerin topluma kazandırılması ve yaşam kalitelerinin artırılması çok önemlidir. Çünkü bizler de bu toplumun bir parçasıyız. Engelli bireyleri üreten ve kendine yeten bir hale getirebilmek temel amacımız olmalıdır. Bu amaçtan hareket ederek engelli bireylerin eğitimi bizler için çok önemlidir. Çünkü eğitim alan bir engelli üretici bir konu gelecek ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirilerek kendi kendine geliştirmiş olacaktır. Eğitim alan engelliler toplumda bütünleşme yolunda ilerleme göstermektedir. Toplumumuzda engellilerle ilgili çok fazla önyargılar ve olumsuz tutumlar gözlenmektedir. Bu önyargıların ve olumsuz tutumları çoğu bizleri tanımamaktan ve bizlerle aynı ortamları paylaşmamaktan kaynaklanmaktadır. Oysa ki sizler yani normal insanlar bizlerle biraz zaman geçirirsiniz bu önyargılarınızı ve olumsuz tutumlarınızın birçoğunun yersiz ve anlamsız olduğunu göreceksiniz. Biz dernek olarak birçok engelli vatandaşımıza ulaşabildik. Biga Belediyesi ile birlikte birçok engelli kardeşimize tekerlekli sandalye verdik, vermeye devam ediyoruz. Bizler kararlı bir şekilde durarak ne istediğimizi bilerek kimsenin yapamazsın önyargısını kulak asmayarak tüm zorluklara rağmen hayatın içerisinde daha çok yer alarak engellilik durumunu ortadan kaldırabiliriz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kendi yapabileceklerimizi ve gücümüzün farkında olduğumuz bir geleceğe umutla bakabileceğimiz bir gün olsun. Sevginin inancın ve sabrın olduğu her yerde tüm engellerin aşılarak emsalsiz başarılar elde edebileceğimizi unutmamalıyız. Engel bedende, beyinde değildir; asıl engel yürektedir. Yüreklerdeki engelleri aşmak dileğiyle hepinize engelsiz sağlıklı günler diliyorum.” Dedi.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise, “Engellilik konusunu hep birlikte aşıyoruz. Sizlerin azim ve kararlılığı, bizlerin çalışma ve gayretleriyle bir bütün oluyoruz. Sizin sıkıntınız bizim sıkıntımızdır. Bir isteğiniz ya da derdiniz olduğunda kapımız ve telefonumuz her zaman açıktır. Çünkü duyarlı ve paylaşımcı olmak çok önemli bir yaşam biçimidir. Engelli kardeşlerimizin ortaya koydukları başarılar da hepimize ilham oluyor. Bugün hayatın tüm alanlarında mücadele etmeniz mükemmel bir örnek olduğu gibi, kolları olmamasına rağmen yaşama sımsıkı tutunan “Kimsenin görmediği kanatlarım var” diyen milli yüzücü Sümeyye Boyacı’nın yakın zamanda ortaya koyduğu başarıları hepimizin gönlünde taht kuruyor. Belediyemizin engelli personeli olan Milli okçumuz Bülent Korkmaz kardeşimiz de okçuluk alanında Türkiye birinciliği ve dünya ikinciliği gibi başarılarıyla, aynı zamanda Çanakkaleli hemşehrimiz Para Bilek Güreşi Dünya Şampiyonası'nda gururumuz olan Ümit Burunlular hepimize örnek oluyor. Hükümetimizin sosyal devlet anlayışıyla engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmeye yönelik önemli çalışmaları oluyor. Hukuki, sosyal ve fiziki engeller bir bir kaldırıldığı gibi engellilerimizin yaşamı kolaylaştırıyor. Bizler de inşallah Bakanlıklarımızın desteğiyle söz verdiğimiz gibi Çavuşköy Açık Hava Spor Kompleksi ve Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hayata geçireceğiz. İçerisinde futbol sahası, tenis kortu, basketbol ve voleybol sahalarının bulunduğu, yürüyüş yolları ve çocuk oyun parklarının olduğu proje ile birlikte, Çavuşköy İş Okulu alanını büyütüp Engelsiz Yaşam Merkezine dönüştüreceğiz. Özel Eğitim Uygulama alanlarıyla özel kardeşlerimizin mesleki eğitimleri ve sosyal yaşamlarını destekleyeceğiz.Tabi tüm bunları bir lütuf değil sizlerin birer hakkı olarak görüyoruz. ‘Engelleri Aşmak İçin Bir araya Geliyoruz’ temasıyla düzenlediğimiz bu özel programımızda birbirinden renkli etkinliklerle eğleneceğiz. Hem eğlendiğimiz gibi hem de verdiğimiz mesajlarla farkındalık oluşturacağız. Öte yandan Biga Engelliler Derneği yönetimine, ilçemizdeki Naz, Rengin, Murat Nohutçu ve Duygum gibi özel rehabilitasyon merkezlerini vefakar ekibine, okullarımızın özel eğitim sınıfı öğretmenlerine gösterdikleri üstün çalışma ve gayretlerinden dolayı da teşekkür ediyorum.” Dedi.
Konuşmaların ardından Biga Engelliler Derneği Başkanı Havva Bacak, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’a katılım ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verdi. Ardından günün anısına pasta kesildi. Düzenlenen etkinlik, Maskotlar ve Palyoça ,Sihirbaz Filiz, Jonglör Ege ve Belgin Gölcük konseri ile sona erdi.

Yasemin özdeş

Editör: Haber Merkezi