Biga'nın o köyünde aynı günde iki vefat Biga'nın o köyünde aynı günde iki vefat
Lavanta tarlasını ziyaret eden Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Güray ERGÜN, ekim alanlarının genişletilmesiyle birlikte lavantanın ilçe ekonomisine büyük katkı verebileceğini söyledi. Son dönemde çiftçinin yeni gözdesi olan lavanta yetiştiriciliği gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Sağlık ve kozmetik sanayinde tercih edilen ve aynı zamanda çiçekleriyle dikildiği yere görsel zenginlik katarak turizme de katkı sunan lavanta artık Biga’da da yetiştiriliyor.Tarımın yaygınlaştırılması amacıyla Paşaçayı Köyünde lavanta yetiştiriciliği projesi kapsamında dikim gerçekleştirildi. Dikim etkinliğine katılan Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, lavanta yetiştiriciliğinin ekonomik anlamda Bigalı çiftçiler için en güzel alternatif ürünlerden biri olduğunu ifade etti.

Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak alternatif ürünlere yönelmek isteyen çiftçilere yardımcı olduklarını belirten Müdür Karaca, “Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır. Bu anlamda ilçemizde çiftçilerimizin faydalanabileceği bir ürünün deneme dikimini gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Lavantaları inceleyen Çanakkale İl Tarım Müdürü Erdem KARADAĞ, lavanta ekim alanlarının genişletilmesi için çiftçilere çağrıda bulunarak şunları kaydetti: “Alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesine yönelik projelerimizden biri olan ‘Lavanta Yetiştiriciliği’ projemiz kapsamında örnek tarla oluşturduk. Kozmetikte ve ilaç sanayisinde kullanılan, bitkisel çay olarak tüketilebilen, bal üretimini arttıran lavanta bitkisinin bölgemize uyum sağladığını gördük. İnşallah ekim alanlarının genişlemesiyle birlikte ilçe ekonomisi için alternatif bir ürün olacak.”

Ziyarete Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Güray ERGÜN’ ün yanı sıra Çanakkale İl Tarım Müdürü Erdem KARADAĞ, Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi KARACA, Çanakkale Bitkisel Üretim Şube Müdürü Başak EGESEL, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat YILDIRIM, Doç. Dr. Gökhan ÇAMOĞLU, Prof. Dr. Ahmet BULUT, Paşaçayı Köyü Muhtarı Şenol KENARLI, oda Paşaçayı Delegesi Mustafa AYDIN katıldı.

Ziyarette aynı zamanda Aralık ayının son günlerinde yapılması planlanan “Çeltik Tarımında Son Gelişmeler “ konulu panelin de hazırlıkları değerlendirildi.

Mehmet özdeş

Editör: Haber Merkezi