Çanakkale Valiliği Uyardı! Çanakkaleli vatandaşlar dikkat... Çanakkale Valiliği Uyardı! Çanakkaleli vatandaşlar dikkat...
Konuya ilişkin açıklamasında bulunan Biga Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sait Tanur şunları söyledi. “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 34.maddesinin 1.fıkrasının (e) bendi uyarınca; Şoförlük mesleği bakımından (Ticari olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapanların) bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu, yetkili sağlık kuruluşlarından(Psikoteknik değerlendirme merkezinden) her 5 yılda bir almalarının zorunlu olduğunu söyledi. Diğer taraftan da bu madde hükmüne aykırı hareket edenlere(sürücüler ve işleten firmalara), 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunun 26. ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen miktarda idari para cezası uygulanacağı net bir şekilde belirtilmiştir” dedi.

Tanur, yukarıda ki açıklamalardan anlaşılacağı üzere; Src belgelerinde olduğu gibi, ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde çalışan şoförlerin tümü başta olmak üzere, sürücü belgesinin trafik suçunu kapsayan yasal nedenlerle geri alınması halinde, tespit edilen kural ihlallerinin sürücülük için gerekli yetenek ve becerilerin eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir sonuca varılması amacıyla her 5 yılda bir yetkili kuruluşlardan bu belgenin alınmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Psikoteknik değerlendirme raporu alınması esnasında, sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihni özelliklerine, yani; algılama, dikkat, hafıza, muhakeme ve benzeri yeteneklerine, psikomotor yetenek ve becerilerine, tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu ve benzeri davranışlarına, alışkanlık ve kişilik özelliklerine uygun olup olmadığı yönünden, Psikoteknik Merkezinde görevli Psikolog tarafından gerekli değerlendirmeler yapılmaktadır, dedi.

Bu bakımdan Sakarya Mahallesi Kavaklık Caddesi No:73’te psikoteknik değerlendirme merkezinin Biga’da faaliyete başladığını belirten Tanur, sürücülerimizin ve işletmelerin herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından konuya özen göstermeleri uyarısında bulunarak, sürücülere kazasız, cezasız bir ömür geçirmeleri dileğinde bulundu.

Mehmet özdeş

Editör: Haber Merkezi