Çanakkale'de geçici yasak getirildi! Çanakkale'de geçici yasak getirildi!
“Çevre İznine sahip tek Termik Santral konumundayız..” dedi.

Çan-2 Termik Santrali’nin, ODAŞ Enerji Şirketler grubuna ait olduğu bilgisini kamuoyuyla paylaşıp, ardından da teknik bilgiler eşliğinde santralin sahip olduğu özellikleri dile getiren Şirket yetkilileri;
Dikkat çeken şu vurguda bulundu;”BENSON tipi kritik pulverize yakma teknolojisi kullanılan santralde, Kömürün yanması sonucu oluşan baca gazının arıtılması için baca gazı arıtma üniteleri bulunmaktadır.”
-----------------------------
BACA GAZI ARITMA ÜNİTELERİ İLE,
ODAŞ ÜRETİMDE..!
-----------------------------

Eleştiri konusu Baca gazı atılımlarına, ODAŞ; “Biz Türkiye’nin ilk’iyiz. Arıtma üniteleri ile üretimdeyiz” diyerek, Çan 2 Santrali’nin Çevre iznine sahip olduğunu açıkladı.

ODAŞ Enerji Şirketler grubuna ait Çan2 Termik Santrali yetkilileri, Çan’ ın Yaya Köyü mevkiinde Yerli Linyit Kömürü kullanarak Elektrik Enerjisi Üretimi konusunda faaliyet gösteren tesis ile ilgili, detaylıca bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Yapılan yazılı açıklama ile, 01.08.2018 tarihi itibariyle 340 MWm/330 MWe kurulu güce sahip santralin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kabulü ardından, ticari faaliyete geçtiği belirtilerek,”Tesisimizin resmî kurumlardan alınan izinleri tamdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘ndan “ÇED Olumlu Belgesi” – 21.01.2015’ de, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan “Üretim Lisansı” – 28.01.2016’ da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘ndan “Çevre İzin ve Lisans Belgesi” – 06.12.2019’ da alınmıştır” diyerek, Tesisin Avrupa menşeili olup, BENSON tipi kritik pulverize yakma teknolojisi kullandığının altını çizdi.

Kömürün yanması sonucu oluşan baca gazının arıtılması için baca gazı arıtma üniteleri bulunulduğuna da vurgu yapılan açıklamada, bahsedilen ünitelerin özellikleri kalem kalem dile getirildi.

ODAY Yetkilileri; “Tozun tutulması (Uçucu Kül) için ESP (Electrostatic Precipitator), elektrostatik toz tutma teknolojisi için General Electric (GE) – Avrupa teknolojisi tercih edilmiş olup, %99,94 verim ile çalışmaktadır.
SO2 gazının arıtılması için Islak Tip Baca Gazı Arıtma Sistemi (FGD) teknolojisi ile GE/ALSTOM – Avrupa teknolojisi seçilmiş olup, %99 ile verim çalışmaktadır. Bu sistemde öğütülmüş kireçtaşı (CaCO3) kullanılmaktadır.
NOx gazlarının arıtılması için SNCR (Selective Non-Catalytic Reduction), Katalitik Olmayan Seçici İndirgeme teknolojisi ile Avrupa teknolojisi tercih edilmiş ve proses %99 verim ile çalışmaktadır.” Şeklindeki teknik bilgileri aktardıktan sonra ise,

“Çan 2 Termik Santrali mevcut baca gazı arıtma sistemleri sayesinde 06.12.2019 tarihinde aldığı Emisyon Çevre İzni ile Ülkemizde Pulverize Yanma Teknolojisi ve Yerli Linyit Kömürü kullanarak üretim yapan ve Çevre İznine sahip tek Termik Santral konumundadır.” ifadeleriyle, Türkiye’nin ilk’i olduğuna dikkat çekti.

Şirketin yazılı açıklamasında; “Üretim sonucunda oluşan Uçucu Kül ve Alçıtaşı atıkları santralimize ait olan ve mevzuat gereği zemini geçirimsizlik kil tabakası ve membran ile teşkil edilmiş Düzenli Depolama tesisinde bertaraf edilebilmektedir. Düzenli depolama sahasında depolanan bu atıklar için alınan ürün belgeleri ve izinler ile birlikte piyasaya satılarak ham madde olarak geri kazanılmakta ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Çan 2 Termik Santralinde, genel olarak tüm termik santrallerde bulunan “by-pass bacası” bulunmamaktadır. By-pass bacaları ile sistemde filtre arızası veya filtre sistemini çalıştırmadan elektrik üretimi yapılabiliyorken, proses çalışabilir olurken, Çan 2 Termik santralinde filtre arızası veya filtre çalıştırılmadan sistemin çalışması ve elektrik üretmesi mümkün değildir. Bu sebeple devreye alma ve işletme sırasında oluşan tozun ve gazın tahliyesinin Baca Gazı Arıtma Sistemleri üzerinden yapılması proses olarak zorunludur. Bacadan çıkan beyaz görünümlü emisyon su buharıdır. Mikronize boyutuna getirilmiş kireç taşı su ile karıştırılarak elde edilen bulamaç Baca Gazı Arıtma Sistemleri (filtre) ünitesi absorber içine püskürtülerek gazların tutulması sağlanmaktadır. Bulamaç ile gazların reaksiyonundan susuzlaştırılmış katı ürün alçı taşı proseste kalmakta, su ise buharlaşarak bacadan atmosfere verilmektedir. Yük tevzi Müdürlüğünün talimatları, bakım veya arıza gibi durumlarda duran santralin ilk start döneminde ateşleme diye adlandırılan durumda fuel-oil kullanılmaktadır. Bu durum geçici ve çok kısa bir süre için geçerli olmaktadır.” bilgisi beraberinde, ayrıca şu detaylara da yer verildi;

“Şirketimiz sürekli yatırım odaklı olup ülkemizin bütün bölgelerinde yatırım yapmış yapmaya da devam etmektedir. Milli ve Yerli imkanlarla bu faaliyetler yürütülmektedir. Uzun soluklu yatırımlar da ekonomik dalgalanmalardan etkileniyor olsa da şirketimiz aldığı tüm tedbirler ile bu durumdan sorunsuz çıkmaktadır.

Son 1 yıl için grup şirketlerimiz bünyesinde 800 yeni istihdam sağlanmış olup 2020 yılında ilave 1000 yeni istihdam planlanmakta.”

Haber merkezi

Editör: Haber Merkezi