Prof. Naci Görür: Sevgili halkım neden harekete geçmiyorsunuz? Prof. Naci Görür: Sevgili halkım neden harekete geçmiyorsunuz?
Konferansa, Güney Marmara Sanayici ve İş Dünyası(GÜNMARSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, Biga Sanayici ve İşadamları Derneği(BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ve işadamları katıldı. Biga Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD)’ın Köşdere Aktivite Merkezinde düzenlediği “Belirsizlik Ortamında Şirket Yönetimi” konulu konferansa ABD Merkez Bankası Eski Araştırma Direktörü – Ekonomist Erkin Şahinöz konuşmacı olarak katıldı. Erkin Şahinöz, “Türkiye, dünyanın 20 ekonomisinden birisine sahip. Mesele büyük olmak değil. Büyümeyi bırak iyi olmaya bak. Türkiye'nin ıskalama lüksü yok" ifadelerini kullandı. Şahinöz şunları kaydetti: " dönüşüm hiç bu kadar hızlı olmamıştı. Hiçte bu kadar yavaş olmayacak. Yeni dönem diyor ki her şeyi bil ama bir konuda en iyi ol. Şirketlerde, insan kaynakları yönetiminde eksiğimiz var. Finansal olarak yönetimde zayıfız. Riski yönetemiyoruz. Dönüşümü yönetemiyoruz. Ortalama olarak bu ülkede bir şirket 14 yıl yaşıyor. Şirketinizin borcu olabilir ama en fazla karınızın 3 katı kadar. Amerika'dan kur şoku gelmediği sürece ambargo gelmediği sürece gönlünüz rahat olsun. 750 milyar dolaklık bir ekonomiyiz. Ekonomimizin beşte biri kadar parayı vatandaş bankada tutuyor. Üstelik banka diyor ki ben dövize doğru dürüst faiz vermem. Yüzde 2 veriyor. Türk lirasındaki faiz yüzde 10. Bunun tek karşılığı var. Vatandaş olmasa da olur, tüketime geçmiyor çünkü güven bunalımı var.” Dedi.

Dünya ülkeleri ve Türkiye ekonomisi üzerine analizler yapan Şahinöz, yaşanan önemli gelişmelerin ekonomiye etkisi konusunda katılımcıları bilgilendirdi ve şunları söyledi: “Dünya hızlı değişiyor ki uzun vadeli değil kısa vadeli esnek planların yapılması gereken bir dönem. Bu bir ömre sığan kariyer olmayacak. İş yeri yok iş var. Proje tabanlı sözleşmelerin yapılacağı yeni bir dönem. En önemli kültürümüz iş birliği yap. Büyüklük kompleksine girme. İyi ol, küçük kal, iyilerle ittifak yap. Senden daha iyilerle ittifak yap ki senide yukarıya çeksin” şeklinde konuştu.

Ekonomist Şahinöz konferans sonunda katılımcıların ekonomiye ilişkin sorularını cevaplandırdı ve BİSİAD Başkanı İsmail Özer tarafından kendisine plaket takdim edildi.

YASEMİN ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi