SOLOTÜRK Çanakkale’de nefesleri kesti SOLOTÜRK Çanakkale’de nefesleri kesti
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı ardından yaptığı açıklamalara ilişkin, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Sayın Kaya Üzen’in Değerlendirmesi

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşması bizleri mutlu etmiştir. KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık ve 21 maddelik bir kaynak setinin devreye alınması ekonomide kan akışını sağlamış, ekonomik sürdürülebilirliğe katkı sunmuştur.

“COVİD 19 Hastalığına ilişkin, özellikle Asya ve Avrupa’da yapılan uygulamaların tersine devletimizin ülkemizde yoğun, ciddi, önleyici, bilgilendirici ve şeffaf çabaları öteden beri camiamızca takdir toplamaktadır. Başta TOBB olmak üzere, tüm oda ve borsalarla Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizlerde, bu süreçte ticari ilişkilerde ahlaklı, vicdanlı bir yol takip edilmesi konusunda gösterdiğimiz hassasiyet kamuoyunun malumudur.

Kültürel kodlarımızda yer alan “Önce İnsan” anlayışının, “Devleti Yaşat ki İnsan Yaşasın” öğüdünün bir gereği olarak devletimizin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde konuyu ciddiyetle ele alması, fikirlerimize başvurması, paydaşları ile çözüm yönünde ortak akıl oluşturması ve bunun gereği olarak hızlı karar ve süratli önlem alması memnuniyetle karşılanmıştır.

KAYA ÜZEN: “AÇIKLANAN PAKET EKONOMİDE KAN AKIŞI SAĞLAMIŞTIR”

Firmalara bu sıkıntılı süreçte sicil affı tanınması anlamlı ve kıymetlidir. Öte yandan firmaların gerek istihdam kaybını engelleyici gerekse ilave nakit akışlarını sağlayıcı yöntemler bu kritik zaman dilimini ekonomik kesimlerin zararı asgaride tutarak atlatmasına önemli bir katkı sunacaktır. Bütüncül, uygulanabilir, rantabl, akılcı tedbirler paketi normale dönüşü hızlandıracaktır. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay ötelenmesi ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanması yerinde bir karardır. İhracatçıya stok finansmanı, esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının ertelenmesi, vatandaşlar için uygun kredi imkanları, temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi yerinde ve rahatlatıcı kararlardır.

KAYA ÜZEN: “EKONOMİK İSTİKRAR KALKANI PİYASALARA NEFES ALDIRACAK”

Covid 19 hastalığını kontrol altına almaya yönelik tedbirlerden direkt etkilenen kesimlerin önceliğe alınması ise piyasayı ayrıca rahatlatacaktır. Emekli bayram ikramiyelerinin nisan ayında ödenmesi, en düşük asgari ücrette artırıma gidilmesi ve benzeri önlemler piyasaya yönelik likit akışına destek sunacaktır. 21 maddelik ve 100 milyar liralık kaynak setinin ülkemize hayırlı olmasını diliyor, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize ve katkı sunanlara şükranlarımızı sunuyoruz.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi