Kırmızı ete %25 zam Kırmızı ete %25 zam
18 Mart 2020 tarihinden itibaren Koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılımını önlemek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, cemaatle ibadete ara verilen camilerde, 29 Mayıs Cuma günü Cuma namazından itibaren, cemaatle namaz kılınmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı Bilim Üst Kurulunun önerileri ile salgınla mücadelede, günlük hayatımıza giren kısıtlamalar neticesinde camilerin de içinde bulunduğu bir çok sosyal alan kademeli olarak kapılarını insanlara kapatmıştı. Alınan sıkı tedbirler neticesinde, Koronavirüs (Covid-19) salgınının hızı yavaşladı, bunun sonucunda kısıtlamalar kademeli olarak kalkmaya başladı. Bu süreçte, münferiden ibadet etmek isteyen vatandaşlarımız için camiler ibadete açık kalmış ancak cemaatle ibadete ara verilmişti.

CUMA NAMAZI MUTLAKA CAMİ AVLUSUNDA VE AÇIK ALANDA KILINACAK

Konu ile ilgili olarak Biga İlçe Müftülüğünden yapılan açıklamada, 29 Mayıs Cuma gününden itibaren Cuma namazı ile birlikte Biga ilçe merkezi ve köylerde maske ve kişisel seccade kullanımı, abdestli olarak gelmek koşuluyla, yeterli genişlikte avlusu olan camilerin avlularında Cuma namazı kılınacağı, ayrıca Cuma namazlarında ilçe merkezinde yaşanan yoğunluk göz önünde bulundurularak, açık alanlarda ve belirlenen parklarda Cuma namazı kılınacağı; öğle ve ikindi namazlarının ise sosyal mesafe, maske, kişisel seccade kullanımı ve evden abdestli olarak camiye gelmek koşullarıyla bütün camilerde cemaatle kılınabileceği ifade edildi.

ABDESTİNİ AL, MASKENİ TAK, SECCADENİ AL CAMİYE GEL!

Konu hakkında bazı açıklamalarda bulunan Biga İlçe Müftüsü Ramazan Orhanlı, “Koronavirüs Salgınına karşı ülke ve millet olarak yoğun ve başarılı bir mücadele veriyoruz. Salgına karşı sıkı tedbirler alındı, zorunlu olarak hayatımıza bir takım kısıtlamalar geldi. Bu süreçte salgını önlemek amacıyla camilerimizde cemaatle ibadete ara verildi. Ancak salgına karşı verilen mücadele semeresini gösterdi, kısıtlamalar kademeli olarak kalkıyor. 18 Mart tarihinden beri cemaatle ibadete ara verilen camilerimizde, 29 Mayıs tarihinden itibaren bir takım tedbir ve kısıtlamalarla Cuma namazı ile öğle ve ikindi namazlarında cemaatle namaz kılmaya başlayacağız. Vatandaşlarımıza diyoruz ki: Abdestini Al! Maskeni Tak! Seccaden ile Camiye Gel!” Dedi.

İçişleri Bakanlığının “Camilerde Cemaatle İbadet Edilmesi Genelgesine de değinen İlçe Müftüsü Orhanlı, “Kaymakamımız Mustafa Can başkanlığında ilgili kurumların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ilçemizde cemaatle Cuma namazı ile öğle ve ikindi namazı kılınacak camiler ve açık alanlar belirlendi, alınacak tedbirler ve önlemler değerlendirildi, kurumlar arası görev paylaşımı yapıldı. Camiler ve açık alanlar ibadete hazır hale getirildi.” Dedi.

CEMAATLE NAMAZ ESNASINDA TEDBİRLERE UYMAYA DEVAM!

Biga Müftüsü Orhanlı, Cemaatle ibadet esnasında da tedbirin elden bırakılmaması, bunun için de camide saf düzeninin kişiler arası her yönden en az 1,5 m. mesafe olacak şekilde oluşturulması, cami tuvalet ve şadırvanları kapalı olacağı için abdestli olarak camiye gelinmesi, Camiye namaza gelen herkesin mutlaka kişisel seccadesi ile gelerek kendi özel seccadesi üzerinde namaz kılması ve teması azaltmak amacıyla namazların sünnetlerinin evde kılınması, tesbihatın evlerde yapılması çağrısında bulunarak, “dinimiz insan hayatını ve insan sağlığını her şeyin önüne almıştır. Bu sebeple salgın tehlikesi tamamen geçinceye kadar namaz esnasında da tedbirlere riayet etmek aynı zamanda dini bir görevdir.” dedi.

MEHMET ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi