Tüm yurtta 23 Nisan kutlandı: İstanbul, Ankara, Çanakkale, Adana, Konya, Tekirdağ... Tüm yurtta 23 Nisan kutlandı: İstanbul, Ankara, Çanakkale, Adana, Konya, Tekirdağ...
Düğünlerin hangi kurallar çerçevesinde yapılacağı merak konusuydu. Konuyla ilgili olarak Biga İlçesi Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Biga Kaymakamı Mustafa CAN başkanlığında toplanarak 'Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler' konulu yeni kararlar aldı.

AMAÇ BULAŞMA RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEK

Virüsün bulaşma riskini en aza indirmek amacıyla düğünlerin açık havada yapılacağını ve düğün süresinin kısa tutulacak. Düğün mekanının misafir kapasitesinin mesafe planına göre belirlenecek ve bu kapasiteye göre misafir kabul edilecek. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak ve misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 0C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.

TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİMİ YAPILMAYACAK

Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak ve düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması sağlanacak. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek.

TEK KULLANIMLIK MALZEMELER TERCİH EDİLECEK

Kapalı alanlarda yapılacak düğünlerde mekânın sağlıklı havalandırılması için iki düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılacak. Bu süre zarfında şartlara göre kapı/pencere açılarak veya merkezi sistemlerle doğal hava sirkülasyonu sağlanacak. Düğün yapılacak kapalı mekânlarda bulunan çocuk oyun alanları kullanılmayacak. Köy veya sokak düğünleri için ise Genelge hükümleri tebliğ edilecek ve düğün sahiplerinden de genelge hükümlerine uyulacağına ilişkin taahhütname alınacak. Yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler tercih edilecektir. Genelge kapsamında düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacak. Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını yapılabilecek.

KURALLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI

Nişan, gelin alma, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesi sağlanacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

CAHİT MAVİLİ

Editör: Haber Merkezi