Biga'da Çiftçilere Tarımsal Destek Biga'da Çiftçilere Tarımsal Destek
Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Güray ERGÜN, domatesin tarlada kaldığını mısır fiyatlarının ise maliyetlerin altında açıklandığını belirterek konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Gerek salçalık gerekse sofralık domateste fiyatın dibe vurduğunu belirten Ergün, “Üreticilerimiz perişan oldu. Sanayicinin ve aracıların insafına terk edildi.” Şeklinde konuştu.

Üreticilerin bin bir emekle ürettikleri üründe yeterince söz sahibi olmadığını vurgulayan Başkan Ergün, “Domates üretiminin ilçemiz ekonomisine çok önemli katkısı var. Hem salçalık hem de sofralık çeşitlerde öne çıkan ilçemiz Biga’da domates üreten üyelerimizin içinde bulunduğu 2020 yılı üretim sezonunda hem Covid-19 salgını hem de doğal afetler ile boğuştuğunu “Biz üretiyoruz, siz evde kalın” diyerek salgının ilk gününden itibaren sağlığını tehlikeye atarak halkımızın beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla üretime devam ettiler. Tüm bunlara rağmen bugün geldiğimiz noktada alıcıların uyguladığı alım politikaları yüzünden oluşan düşük fiyatlar nedeni ile adeta üreticimizin emeği sömürülmekte, çaresiz kaldığı için alın teri en hafif tabiri ile gasp edilmektedir. Üreticimizin sayıları bir elin parmağı kadar olan aracılar ve sanayiciler karşısında yalnız ve pazarlık gücü olmadan üretim gerçekleştirmektedir. Üreticinin tarlasında oluşan fiyatla pazarda ve marketlerde oluşan fiyatlar arasında uçurum var. Tarladan markete olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçimiz lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolunun kuşkusuz ekonomik örgütlenmeden ve planlı üretimden geçmektedir. Benzer durumun Mısır üretimi yapan üreticilerimiz için de geçerli. Açıklanan mısır alım fiyatı bizi şaşırtarak beklentilerimizin altında kalmıştır, bizce en az 1.400,00 TL/Ton olması gereken fiyat 1.325,00 TL/Ton olarak açıklanmıştır. Gübre, mazot, zirai ilaç ve elektrik fiyatları ortadayken açıklanan bu fiyat üreticimizi küstürüp üretimden uzaklaştıracak bir fiyattır. Üreticilerin üretim ve pazarlamada ortak ve örgütlü hareket etmelerini teşvik edici mekanizmaların geliştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu örgütlerin finansal bakımdan daha güçlü hale gelmesi, etkinlik ve işlevselliklerinin artırılması sağlanmalıdır.
Küresel salgın ve doğal afetlerin yarattığı ekonomik dar boğaz ortadadır, üreticimiz gırtlağına kadar borçlu ve geleceğinden ümitsizdir. Maliyet çiftçimizin üzerindedir ama kazanan tüccarından, marketine çiftçimizin dışındaki herkestir. Biz üreticiler olarak artık “Her yıl ne üretelim de para kazanalım” diyerek kumar oynamaktan bıktık, tek isteğimiz üretim yapmak ve üretime devam edecek kadar para kazanmaktır, bu noktada sormak istiyorum biz üretime devam etmezsek tüccar ve sanayici nasıl para kazanacak, hepsinden önemlisi halkımızın karnı nasıl doyacak. En büyük çekincemiz zaten düşük açıklanan mısır alım fiyatının hasadının yoğunlaşması ile birlikte tıpkı domateste olduğu gibi daha da düşebilecek olmasıdır. Bu noktada TMO’ nun hızla mısır alım yapması ve meydanı tüccara bırakmaması gerekmektedir. Biz Biga Ziraat Odası olarak gerek domateste gerekse mısırda yaşanan fiyat olumsuzluklarını sürekli takip edeceğiz ve her platformda yaşanan tüm sorunları güçlü bir biçimde dile getirmeye devam edeceğiz.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi