Çanakkale'de ata tohumu yetiştirilecek Çanakkale'de ata tohumu yetiştirilecek

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Orthotomicus erosus (Akdeniz Çam Kabuk Böceği) ve Tomicus destruens (Akdeniz Orman Bahçıvanı) isimli iki tehlikeli böcek için savaş açtı. Bölgede bulunan ormanlara zarar veren kabuk böcekleri ile feromen tuzağı ile mücadele ediliyor.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren kabuk böcekleri ile mücadeleyi sürdürüyor. Feromon ismi verilen tuzaklarla zararlı böceklerin ormanları yok etmesi engelleniyor. Biga’nın Karabiga beldesinde bulunan ormanların kuruma nedeni tespit edilerek, Orthotomicus erosus (Akdeniz Çam Kabuk Böceği) ve Tomicus destruens (Akdeniz Orman Bahçıvanı) ismindeki iki tehlikeli böcek için bölge müdürlüğü biyoteknik mücadele başlattı. Asılan bu feromon preparatlarının kokusuna gelen zararlı kabuk böcekleri tuzaklara düşüyor. Tuzaklar belirli aralıklarla kontrol edilerek toplanan zararlı böcekler imha ediliyor. Faydalı böcekler doğaya tekrar bırakılırken, bu şekilde ormanların daha sağlıklı olmaları sağlanıyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, bu yıl 2 bin adet feromon tuzağı asarak bölgedeki ormanları zararlı böceklere karşı koruyacak.

Biga Orman İşletme Müdürü İhsan TUNÇ yaptığı açıklamada “Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Biga Orman İşletme Müdürlüğümüz ve Karabiga Orman İşletme Şefliğinde havaların ısınmasıyla birlikte ormanlık alanlarda, ‘dumansız yangın’ olarak bilinen kabuk böceklerine karşı mücadele başlattık. Müdür Yardımcımız Eray MADEN ve Karabiga Orman İşletme Şefimiz Berk BAĞIRGAN ile birlikte arazide yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde sahada Orthotomicus erosus (Akdeniz Çam Kabuk Böceği) ve Tomicus destruens (Akdeniz Orman Bahçıvanı) tespit edilmiş olup çalışmalara başladık. Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürümüz Erdal GÜNGÖR eşliğinde tespit edilen gerekli mücadele yöntemleri ile birlikte çalışmalar başladı.. Mekanik mücadele kapsamında tuzak odunları belirlenen yerlere konulmuş, biyoteknik mücadele ile feromon tuzakları asılmış ve biyolojik mücadele ile de kabuk böceği yırtıcısı olarak 2000 adet Thanasimus formicarius sahalara bırakılıp mücadeleye hız verildi. Sahada feromon tuzakları ve tuzak odunları yeterli miktarda hazırlanarak haftalık kontrolleri yapılmakta olup ormanlarımıza en az yangınlar kadar zarar veren kabuk böcekleriyle mücadelede çalışmaların aksatılmadan devam ettirilmesi konusunda çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.” Dedi.

CAHİT MAVİLİ

Editör: Haber Merkezi