Biga'da 25 Nisan Perşembe Nöbetçi Eczane Biga'da 25 Nisan Perşembe Nöbetçi Eczane
Hocam sizi daha yakından tanımak istiyoruz. Kısaca kendinizden bahseder misiniz? Bu mesleği seçmeye nasıl karar verdiniz? 68 yaşındayım 43 senedir hekimlik yapıyorum. Yaklaşık 37 senedir uzmanlık yapıyorum. Türkiye’nin bir çok vilayetinde çalıştım. bir çok hastanesinde çalıştım. 27 sene resmi devlet görevlisi olarak hizmet verdikten sonra yaklaşık 15 senedir özel sektördeyim.

Anne ile bebeği ilk kez buluşturuyor olmanın size hissettirdikleri nelerdir?

Anlatmakla olmaz yaşamak lazım. Anne ile bebeği, bebeği görmek istemeyen anneyi de gördük. Bebeği bırakmak istemeyen annede gördük. Yani bu gebeliğin ilk multipar oluşuna göre kaçıncı bebek oluşuna göre değişir ama değişmeyen bir şey varsa bu da anne ile bebeğin mükemmel sevgi bağı.

Kadınlar jinekologlara gitmeye çekiniyorlar ve bu yüzden de birçok hastalığa önlem almakta gecikiyorlar. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kadınlar jinekologa gitmeye çekiniyor. Aslında toplumsal bir baskı bu. Mahalle baskısı ama en önemli neden kadının kadına derdini sorması. Yani bende akıntı var sende ne var aa bende de vardır senin gitmene gerek yok bende ilaç var al bunu kullan. Bu tür yanlışlar hastaları bir çok hastalıkta kronik sonuçlara götürür hastalığa davetiye çıkarır. Yapılması gereken tek şey hastalarımızdan defalarca istediğimiz yılda bir sefer muayene olmaları. Yılda bir sefer smear aldırmaları. Genç kızlar da muayeneye gelebilir hiçbir zararı yok. Ultrasonla bile bir çok tanı koyabiliyor. Derdini anlatmasa bile derman olabilecek bir çok hastalık var.

Kadınların ne sıklıkla doktor kontrolüne gitmesini öneriyorsunuz?

Kadınların yılda bir sefer doktora gitmeleri şikayet durumuna göre doktorun önerisine göre 3-6 ayda bir gözükmelerinde yarar var. Gebeler için daha sıklıkla.

Hastalarınızla iletişiminiz nasıl? size istedikleri zaman ulaşabiliyorlar mı?

Benim cep telefonum kartımın üzerinde var. Hastalar bana gece gündüz istediği zaman telefon üzerinden, mesajla her türlü ulaşabiliyor. Benim diyalogum gayet iyi bir sıkıntı çekmiyorum.

Bir daha dünyaya gelseniz yine bu mesleği yapar mısınız?

40 sene önce sorsanız yaparım derdim ama şimdi hayır. Çok zor. Bu meslekte 40 sene geçirdikten sonra oldukça zor. Mesleğim, çok severek yapılacak bir meslek. Ben de severek yapıyorum.

Meslek hayatınızda en unutamadığınız an hangisi?

Siirt'in Şırnak ilçesinde bir otopsiye gitmiştim. Otopsiden katır sırtında dönerken bir çığlık duydum. Aşağıda bizim inemeyeceğimiz derinlikte bir su birikintisinin yanında bir kadın doğum yaptı Bebeğinin göbek bağını da taşla kesti. Elbisesinden bir parça yırtıp bağladı. Bebeğini bir eline odunlarını sırtına aldı ve köyüne gitti. Bu mesleği seçmemdeki en önemli nedenlerden biri budur.

Mehmet özdeş

Editör: Haber Merkezi