Çiftçilere yerli ayçiçeği tohumu dağıtıldı Çiftçilere yerli ayçiçeği tohumu dağıtıldı
Hububat sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel ve Ömer Yıldız, TMO Bandırma Şube Müdürü Suat Ünlü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Arda Akçal, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Yrd. Doç.Dr. Fatih Kahrıman, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Biga Ticaret Borsası Başkanı- Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Okyay, TMO Gelibolu Ajans Amiri Fazlı Avcı, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Başkan Yardımcısı İzzet Arıcı, Yönetim Kurulu Üyesi Zakir Tanrıkulu, Meclis üyeleri Sinan Erdoğan, Sinan Yücel, Yaşar Çetin, Tarım Kredi Kooperatif Müdürleri ve Çanakkale Ticaret Borsası-Biga Ticaret Borsası hububat sektör kurulu üyeleri katılım sağladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen yaptığı açılış konuşmasında,”Sizlerle birlikte gelenekselleştirdiğimiz sektörümüzün sezon öncesi bir emarını çekmek için bugün bir araya geldik. Teşriflerinizden dolayı siz değerli katılımcılarımıza Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulum adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Bugün özellikle bu sektörde uzun yıllardır hizmet veren tüm kurum kuruluşlar ve onların temsilcileri ile bir aradayız. Ben sırasıyla konuşmacı olarak yer alan sektör temsilcilerimizi sizlere takdim etmek isterim”.dedi.
Başkan Üzen takdimlerin ardından toplantının formatı ile ilgili katılımcılara bilgiler vererek, amacın işletmelerdeki verimliliği, karlılığı arttırmak olduğunun altını çizdi. Üzen konuşmasında son olarak toplantının tüm kesimlere faydalı ve hayırlı olmasını diledi.

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz konuşmasında,”Bugün burada Bölgemizdeki buğdayın, hububatın kalitesi ve verimi ile ilgili bir beyin fırtınası yapmak için bu toplantımızı düzenledik. Yağışların az olduğu, sulama ile geçen bir yıl hububatta. Sünenin geçen yıla nazaran %50 anaçta artışının olduğu bir yıl. Bölgedeki süne çalışmaları ile ilgili birazdan Tarım İl Müdürümüz ve Şube Müdürümüzden alacağımız bilgilerle esnafımızla beraber istişare edeceğiz.”.
Sözlerinin sonunda Başkan Deniz, toplantımıza tekrar hoş geldiniz diyerek, toplantının verimli geçmesini temenni etti.

Biga Ticaret Borsası Başkanı- Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Okyay konuşmasında, öncelikle katılımcıları selamlayarak toplantının tam bir aile yapısı çerçevesinde konuşularak, artı ve eksi yanlarımızı görme düşüncesindeyim. Bu sene yağışların az olması haricinde pek eksi taraf görmüyorum. Sektör ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız geçen yıllarda olumsuz tarafları öyle bir analiz etmişler ki sahada çok ciddi bir çalışma yapıldı. Süne olsun diğer bilgilendirmeler ile ilgili çok iyi bir sezona gittiğimiz kanaatindeyim.
Sayın Bakanımızda geçende bir açıklamasında, 22 milyon ton gibi buğdayda verim beklentisi. İnşallah üreticimizden bu gelecek, bunu da en iyi şekilde değerlendirmek biz sanayiciye düşüyor. Bizlerde üstümüze düşen bütün görevleri en iyi şekilde yerine getireceğiz. Genel anlamda 2017 Bölgemiz açısından iyi görünüyor. Biga’daki değişimlerde çok hoş bir tablo ile karşılaştım. Ürün çeşitliliğimizden dolayı öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, ne kadar şanslıyız ki her ne olursa olsun tüm koşullarda bu topraklar bizleri doyurmak için elinden geleni yapıyor. Müthiş bir çeşitlilik var. Bu çeşitliliği de en iyi şekilde değerlendireceğimize inanıyorum. Tarım İl Müdürümüz direktifleriyle sahadaki bu çalışmalarla verimin daha çok düzeleceğine inanıyorum. İnşallah sezon sonunda üreticiden tüketiciye hepimiz açısından yüzümüzün güldüğü bir sene olur diye düşünüyorum. Sözlerimin sonunda herkese çok teşekkür ederek, toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında,Gün geçmiyor ki biz zararlarla, ürettiğimiz ürüne her ne şekilde olursa olsun zarar veren canlılarla uğraşmayalım. Tabi ki bunlar bizim asli görevlerimiz. Eğerki bunları yapamazsak istediğimiz oranda ne verime ulaşabiliriz, ne de kaliteye ulaşabiliriz. Dolayısıyla bizde İl Müdürlüğümüz olarak, Bakanlığımız olarak bir dizi iş ve işlemleri yürütmekteyiz. Mesela İl Müdürlüğümüz personelleri 18 Nisan’dan bu yana 81 kişiyle İlimizin her tarafını karış karış gezerek, süne mücadelesi ile ilgili tespitlerini yapıyorlar. Surveylerini, kışlaklardan tutun da yumurta nivf dönemine kadar hepsinin tek tek analizlerini yaparak, ona göre hazırlamış oldukları raporlarını üreticiye duyuruyorlar. İlaçlama zamanlarını yada yerlerini bildiriyorlar.
İl Müdürü Karadağ; “Buğday üretimimiz Ülkemizde de İlimizde de öne çıkan ürünlerimizden bir tanesinidir. Başkanımızın belirttiği gibi 22 milyon ton buğday bekleniyor. Bizim ülkemizde yıllara göre 19-20 milyon ton buğday üretimimiz olduğunu görüyoruz. Çanakkale’de ise 800-1 milyon dekarlık bir alanda yaklaşık olarak dekara ortalama 430kg’dan 330bin civarında rakama ulaşıyoruz. Yine arpada da aynı şekilde.250 dekarlık alanda üretim yapıyoruz. Dekara ortalama 390kg verimle 100bin civarında bir rakama tekabül ediyor. Demek ki buğdayda Ülkemiz ile İlimizi kıyaslarsak, yaklaşık %2,5’unu İlimiz üretiyor. Bu da önemsenecek bir rakamdır. Biz Tekirdağ İli gibi 4 ürün üzerinden değil, 109 farklı ürün üretimi yapıyoruz. Ve bunlardan 65 tanesi ekonomik değere haiz. 65’in içerisinden 35 tanesi üretim miktarı bakımından ilk 10’a girmekte. Demek ki üretim çeşitliliği, miktar ve kalitesi bakımından çok önemli bir yere sahibiz Çanakkale olarak. Bunun da değerini bilmemiz gerekmekte” dedi.
Müdür ayrıca biraz önce bahsettiğim gibi arkadaşlarımız 81 kişiyle süne mücadelesi yaptılar, buna ek olarak bu yıl parazitoit salımı gerçekleştirdik. Biyolojik mücadelede. Çok mecbur kalmadıkça kimyasal ilaçlama izni vermiyoruz ama çiftçimizi, tüccarımızı da düşünmemiz gerektiğinden, onlarında kaybı olmamasını istediğimizden, kimyasal ilaçlama iznini veriyoruz. Ve inşallah bu yılın geçen yılı aratmayacağını düşünüyoruz. Kalite ve verim olarak en azından geçen yılki gibi ürün elde edeceğimizi tahmin ediyorum diyerek, bu işten para kazanan, emeği geçen kişilere kazançları bol olur temennisi ile sözlerine son verdi.
Açılış konuşmalarının ardından, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürü Suat Ünlü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr.Fatih Kahrıman’dan oluşan konuşmacılarla panele geçildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel sunumunda; Yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, İl Müdürlüğü ile olarak gerçekleştirdiği süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri,nimf sürveyleri ve kimyasal mücadele hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Ayrıca Egesel; Çanakkale İli Süne Mücadelesi Yapılan Alanlar, Süne Emgi Oranları, yıllara göre Milli Ekonomiye Katkıları, Ticaret Borsalarında geçen yıllarda gerçekleşen ortalama buğday analiz sonuçlarını bildirdi.
2016 yılında yapılan buğday çeşit demonstrasyonu ile ilgi bilgiler veren Egesel, sorunlar ve çözüm önerileri ve alınması gereken tedbirleri belirtti.
Ardından söz alan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr.Fatih Kahrıman sunumunda; Bölgemiz fiziki ve coğrafi yapısı, tarımsal işletme büyüklükleri, bölgede sulama düzeyi, işlenebilir arazi dağılımı, tahıl yetiştiriciliğini etkileyen unsurlar, iklim ve tahıl yetiştiriciliğine etkileri, çeşit seçimi-tahıl türlerine göre çeşitler, tarımsal uygulamalar, toprak hazırlığı, ekim zamanı, derinliği, sıklıkları,gübrelemedeki ipuçları, yabancı otlarla mücadelede ipuçlarını belirtti.
Hastalıklarda mücadele, doğru bilinen yanlışlar, buğday, arpa ve tritikale yetiştiriciliğinde pratikler hakkında bilgi veren Kahrıman, Biga, Çanakkale ve Gelibolu borsalarında alım yapılan çeşitlerin 2015- 2016 yıllarında bazı kalite özellikleri bakımından karşılaştırılmasının ardından Çanakkale İli için önerileri belirtti.

TMO Bandırma Şube Müdürü Suat Ünlü; öncelikle TMO Bandırma Şube Müdürlüğü’nün bağlı olduğu iller, görevleri ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Müdür Suat Ünlü, “Bu alanda öncelikle iştigal ettiğimiz ürünler olarak başta hububat olmak üzere, buğday, arpa, mısır, çeltik, haşhaş bizim özellikle iştigal ürünlerimiz. Biliyorsunuz ki Toprak Mahsulleri Ofisi olarak ana görevimiz hububat piyasalarını düzenlemek üzerine kurulmuştur. Fiyat istikrarı sağlamak için yer alır. Yani asli görevi piyasayı regüle etmektir” dedi.
Bandırma Şube Müdürü Suat Ünlü ayrıca TMO’nun 2017 alım politikaları, kaliteli ürüne verdiği teşvikler, alımlarda dikkat edilecek hususlar konusunda bilgi aktarımında bulundu.
Sunumların ardından sektör kurulu üyeleri tek tek söz alarak sektörle ilgili aktarmak istedikleri konularda görüş belirttiler. Toplantı, karşılıklı fikir alışverişleri ve önerilerin ardından son buldu.

Editör: Haber Merkezi