Seçimin ‘en genç belediye başkanı’ Zeynep Çelik, mazbatasını aldı Seçimin ‘en genç belediye başkanı’ Zeynep Çelik, mazbatasını aldı
2009-2019 yılları arasında Çan Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve 31 Mart Yerel Seçimleri Çan Belediye Başkanlığı görevini CHP’li Bülent Öz’e devreden Abdurrahman Kuzu, Çan Belediyesi’nin borçları hakkındaki sessizliğini bozdu.

2009 yılında göreve geldiği zaman kendilerinin de Çan Belediyesi’ni borç içinde aldıklarını belirten Abdurrahman Kuzu, mağdur edebiyatı yapmadan görev yaptıklarını söyleyerek Bülent Öz ve yönetimin batmış bir Çan Belediyesi algısı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Abdurrahman Kuzu yaptığı açıklamada:“ 2009 yılında bize bu görevi verdiğinizde biz Çan Belediyesi’ni o günün parasıyla 20 trilyon (milyon) gibi bir borçla devir almıştık. Bu ciddi bir rakamdı. Bizde bu rakamı ortaya koyduk ama sonrasında bu rakamın edebiyatını ve mağduriyetini hiçbir zaman için söz etmedik Çan halkına ve işe koyulduk. Geçen 10 yıllık süre zarfında Çan’a 300 milyona yakın yatırım yaptık ki bununla gurur duyuyoruz. Bu eserler Çan’da yaşayacak Çanlı hemşerilerimiz bu eserleri kullanacak. İnşallah yeni yönetimden de biz Çan’a böylesi eserler kazandırmalarını bekliyoruz. Belediye battı, bitti gibi bir algı oluşturup şimdiden iş yapmayacaklarının önünü açmalarını doğru bulmuyorum” dedi.

Kalem kalem yanıtladı

Bülent Öz’ün Çan Belediyesi’nin borçları ile ilgili kalem kalem açıklamasına Abdurrahman Kuzu’dan aynı şekilde yanıt geldi.

“Diğer emanet hesapları” diye bir borç kalemi olduğunu söyleyen Abdurrahman Kuzu:“ Bunun ne olduğunu kimse bilmiyor bunu açıklamalarını bekliyorum. Çünkü böyle bir borç kalemi yok” ifadelerini kullandı.

“Depozito ve Teminatlar” diye milyonluk bir borç kalemi açıklandığına dikkat çeken Kuzu:“ Çan’da yaşayan hemşerilerimiz su aboneliği açtırır belediyeye gelip ve bununla ilgili 200 TL gibi bir rakam yatırır. Su aboneliğini kapattığında depozitosunu geri alır ve o eve yeni biri girer. Bu borcu belediyenin ödemesi için Çan’da şunun olması lazım. Çan’da 12 bin 500 su abonesi var. Aynı anda 12 bin 500 abonenin suyunu kapatıp Çan’ı terk etmesi lazım ki bu teknik olarak mümkün değil. Onun için bu ödenecek bir kalem değil. Abartıdan kastımız da bu” değerlendirmesinde bulundu.

Abdurrahman Kuzu: “Vergi Borcumuz”, hepinizin malumu hükümetimiz bir yapılandırma çıkardı vatandaşlarımıza ve kurumlara yönelik. Çan Belediyesi de bu vergi borçları ile ilgili yapılandırmadan faydalandı, müracaatını yaptı ve rutin ödemeleri devam ediyor. Yani siz bunun hemen hepsini ödemeyeceksiniz. Aylık 20 bin lira gibi rakam var, taksit halinde bu ödenecek.

“SGK Prim Ödemesi” denmiş borç kalemine. 99 bin lira, çok düşük bir rakam bu. Ki bundan sonra da emekli olan biri olduğunda SGK prim ödemesini siz yapacaksınız. Bu belediyenin borcu değildir, rutin akışıdır.

“İcra Borçları” denmiş . Burada da yine yanlış bilgilendirme var. Yeşil alanlar ile ilgili deniyor, değil. Bu icra borcu yada dava şununla ilgilidir. Bizim Termal Konutların önünde ana köprümüz var ve oradan şehrimize gelen yol var. O yol bizden önceki dönemde yaklaşık 20 yıl önce kamulaştırılıp, kamulaştırıldıktan sonra da vatandaşa parası ödenmediği için devam eden bir dava. Yani bizim dönemimizden gelen bir dava değil, bizde o anlamda hukuk neyi gerektirdiyse Belediye avukatı ile beraber bunun savunmasını yaptık. Yani yeşil alandan gelen bir icra borcu değil Çan’ın 20 yıllık kullandığı yolun bizden önceki yönetim zamanından gelen bir borcu” şeklinde konuştu.

İLLER BANKASI’NDAN UZUN VADELİ KREDİ ALMAK HERKESİN HARCI DEĞİLDİR
Çünkü Bunun ödemesi iller bankasından gelen ödenekten kaynağından kesilir. Çan Belediyesi’nin kasasından direk çıkmaz.

Bülent Öz’ün paylaştığı listede esas borç kaleminin 81 milyon Türk Lirası ile İller Bankası olduğuna dikkat çeken Kuzu:“ İller Bankasından belediyelerin uzun vadede kredi alabilmesi belediyeler ve belediye başkanları için bir başarıdır. Ve bizim ilk dönemimizde kullandığımız bir krediydi bu ki o zaman Türkiye’de bunu alabilen belediye sayısı azdı. Bizden bundan gurur duymuştuk ki hala duyuyoruz. Çünkü biz bu kullanılan uzun vadeli kredilerle Çan’ın 50 yıllık alt yapı sorunu çözdük. Suç ise evet suçluyuz.

Malumunuz geçtiğimiz hafta yağmur yağdı, Bülent Bey çıktı ‘Yağmuru sorunsuz atlattık’ dedi. Evet, biz bu kullanılan kredilerle Çan’ın alt yapı sorununu çözdüğümüz için siz yağmuru sorunsuz atlattınız. Çan’ın o anlamda bütün kronik sorunlarını çözdük. Yollarımız yaptık. Atık Su Arıtma Tesisimizi yaptık. Çevre ilçelerde tüm kronik sorunlarını çözmüş bir ilçeye sahibiz ki bunu tüm Çanlı hemşerilerimizin gördüğüne, bildiğine inanıyorum.

Düğün Salonlarından tutun, Şehir Şebeke suyu hatlarının yenilenip yeni su kuyularının açılması, Aşevi, Katı Atık Tesisinin yapılması, Termal Parkın yapılması, Sosyal Faaliyetler, Çanımızın giriş çıkışımızın düzenlenmesi ve Çan’ın yaklaşık %99’na Doğalgaz götürülmesi ile üst yapısının tamamlanması az hizmetler değil. 10 yıl içerisinde totale vurulduğunda 300 milyona yakın maliyeti olan hizmetler. Siz İller Bankasından kullanılan 81 milyonu yarın ödenecekmiş gibi bir algı oluşturup sanki Çan Belediyesi batmış, bitmiş imajı oluşturuyorsunuz bu doğru değil. Bu kullanılan kredinin son taksiti 2036 yılında ödenecek. Yani 25 yıllık bir krediydi siz 2036 yılında son taksiti ödenecek krediyi yarın ödenecekmiş gibi totallayıp borç hanesine yazdığınızda bu doğru bir tespit değil bunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Kurumlarda devamlılık esastır, biz son dönemimizde bile bizden önceki dönemde Belediye Başkanı Ali Sarıbaş döneminde çekilen kredilerin taksitlerini de biz ödedik ve bunu hiç gündem yapmadık. Çünkü o zamanda kullanılan bir kredi vardı yollar asfalt yapılmıştı ve bizim dönemimizde bu kredileri ödemeleri devam etti. Ama biz mağdur edebiyatı yapıp Çan’ı bu anlamda hiç yormadık, sadece iş yaptık Çan’a eserler kazandırdık. Bu yönetimden de beklediğimiz bu” açıklamasında bulundu.

Borçlar ile ilgili “Bütçe Emanetleri” kalemi 11 milyon lira olarak açıklandığının altını çizen Kuzu:“ Biz seçimden 7-8 ay önce kasamızda paramız var demiştik. Evet biz bu parayı da aldık. Belediye’nin Çan esnafına olan borçlarını ödedik. Çünkü Çan esnafı bizim için kıymetliydi. Baktığımızda belediye tarihinde şu anda Çan esnafına en az borcu olduğu bir dönem. Maksimum 1 ila 2 milyon arasında bir borcu vardır Çan Belediyesi’nin şu anda Çan esnafına ki böyle bir dönem olmadı. O parayı da orada kullandık. Ve bu 11 milyonun içinde Çanlı esnafı mağdur edecek bir borçta yok. Diğerleri de müteahhitlere uzun dönemde takvime bağlanmış borçlar. Bunlarda Çan Belediyesi’nin yoracak kalemler değil” ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Kuzu açıklamasını “ Velhasıl baktığınızda Çan Belediyesi batmış, bitmiş, ödemesini yapamayacak bir belediye değil. Bülent Bey’de açıkladı belediyenin yıllık geliri 61 milyon lira dedi, sonra 40 milyon lira dedi. Belediye’nin böyle bir geliri var ve belediyemizin şu anda 11 milyon lira alacağı var. 11 milyon alacağı, 40 küsur milyon yıllık geliri var rutin 1 milyon 500 bin aylık gideri var ki bu para da belediyenin kasasından çıkmıyor. İller Bankasından belediyeye gelen kaynaktan bu rutin giderler maaş vs bunlara oradan karşılanıyor. Yani önünüzde yıllık yaklaşık 30 milyonluk yatırım yapabileceğiniz bir paranız var batmış bir Çan Belediyesi yok” sözleriyle özetledi.


Lütfen işinize odaklanın, insanlar size iş yapın diye oy verdi

Biz şu anda sizden bizim yaptığımız gibi hizmet yapmanızı bekliyoruz ifadelerine yer veren Abdurrahman Kuzu:“ Bizim ilk dönemimizde yaptığımız eserleri yada kazandırdıklarımızı Çan’a bu döneminizde kazandırın emin olun ilk alkışlayan biz olacağız. Çünkü biz Çan’ı seviyoruz, Çan’a değer veriyoruz. Onun için lütfen işinize odaklanın, insanlar size iş yapın diye oy verdi.

Tüm belediyelerin faiz gideri var
İlk meclis toplantısında Belediyenin faiz giderleri var diyerek ortalık ayağa kaldırıldı ifadelerini kullanan Kuzu sözlerini şöyle sürdürdü:“ Evet belediyenin faiz giderleri var. Sadece Çan Belediyesi’nin değil, Türkiye’deki tüm belediyelerin faiz giderleri var. Sanki bir açık yakalamış gibi ortalığı ayağa kaldırmanıza gerek yok. Evinizdeki bütçe ile belediyenin bütçesi aynı değil. Tüm belediyelerin, tüm kurumların olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin faiz giderleri var. Kredi kullanan tüm belediyelerin faiz gideri olur bu yanlış bir şey değildir. Bunu da neler oldu yakaladık diyerek bir algı oluşturmanız hoş değil.

Çan Belediyesi’nin davaları var. Bu davaları Abdurrahman Kuzu’nun davalarıymış gibi bir iftiraya yönlendiler ki sosyal medya da birkaç ne idiği belirsiz silahşörleri var buda beni üzüyor. Biz Çan’a 10 yıl hizmet ettik. Ben o anlamda iftira atan ve kötü algı oluşturmaya çalışanlara hakkımı helal etmiyorum.

Belediye’nin davaları bizden önce de vardı bizim zamanımızda da vardı. Bundan sonraki dönemde de belediyenin davaları olacak. Çünkü belediye bir kurum. Belediyenin o anlamda davaları takip eden bir avukatı, hukuk bürosu var. Bizden önce de vardı, şimdi de var ve belediyenin avukatı şu anda yeni yönetimle de çalışıyor. Bunlar Abdurrahman Kuzu’nun davaları değil, Çan Belediyesi’nin davaları. Bunlar hep devam edecek.

Çan’da kronik sorunları çözülmüş bir belediye, güzel bir şehir bıraktık lütfen buna sahip çıkın. Kültür Merkezi’ni Çana kazandırdık bunu yaşatın. Sinemamızı yaşatın. Son günlerin gündem konusu Tularemi rahatsızlığı. Biz çeşmelerin, depoların temizliğini hepsini yaptık bunları devam ettirin, sosyal faaliyetlerimizi devam ettirin. Çana eserler kazandırın. Hayvan barınağı dediniz hayvan barınağını biz yapmıştık gidip önünde resim çektirmekle hayvan barınağı yapmış olmuyorsunuz yine düğün salonlarından ismimizi silmekle, isminizi yazmakla o düğün salonunu da yapmış olmuyorsunuz. Çanlılar kimin ne yaptığını çok iyi biliyor lütfen sizde Çan’a eser kazandırın.

Son olarak şunu vurgulamak istiyorum. Belediye giderlerini de yanlış verdiler. Mesela bura İŞKUR ödemeleri ciddi bir kalem giderler arasında. İŞKUR ödemelerini hükümetimiz yapıyor. İŞKUR’lu personelin İŞKUR ödüyor maaşları belediye kasasından çıkmıyor. İller Bankası kredi taksitleri İller Bankasından gelen paydan kesiliyor. Bunlar belediye kasasından direk çıkan ödemeler değil.

Özetle biz bütçesi gayet düzgün, iş yapabilir bir belediye bıraktık. İnşallah buna sahip çıkın ve Çan’a güzel eserler kazandırın. İftira ve karalamayı bırakın lütfen bizde sizi alkışlayalım”.

Personel kıyımına gidildi
Belediye’de şu anda personel anlamında bir kıyıma gidildiğinin altını çizen Kuzu:“ Biz bunu yapmamıştık. Siz idarecileri değiştirebilirsiniz buna saygı duyarız ama belediye de bir üniversite mezununu gidip temizlik işlerine vermeniz bir kıyımdır lütfen bu yanlıştan dönün” tavsiyesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi