Dr. Özcan, her yıl 18-24 Kasım tarihleri arasında kutlanan Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve bu haftanın ilk günü olan 18 Kasım’ın “Avrupa Antimikrobiyal Farkındalık Günü” olarak belirlendiğini ifade ederek, bu farkındalık günlerinin amacının antibiyotik direnci konusuna dikkat çekmek olduğunu vurguladı.  

Dr. Özcan, “Bu haftanın amacı, antibiyotik direncindeki artış ve yayılımın önlenebilmesi için toplum, sağlık profesyonelleri ve yöneticiler gibi paydaşların bu konudaki farkındalığının artırılmasını sağlamak ve direncin önlenmesinde aktif rol almalarını gerçekleştirmektir” dedi.  

Antibiyotiklerin Bilinçsiz Kullanımı Direnç Oluşturuyor  

Yanığın Üzerine Bunları Sürmeyin! Yanığın Üzerine Bunları Sürmeyin!

Antibiyotiklerin keşfiyle modern tıpta büyük bir devrim yaşandığını belirten Dr. Özcan, bakteriyel enfeksiyonlara bağlı hastalıklarda ölüm oranlarının önemli ölçüde azaldığını ve iyileşme süreçlerinin hızlandığını söyledi. Ancak zamanla, antibiyotiklerin bilinçsiz ve aşırı tüketimi, hijyen eksikliği ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin yetersizliği gibi nedenlerle antibiyotik direncinin ortaya çıktığını kaydetti.  

Dr. Özcan, “Direncin giderek artması, yüksek tıbbi maliyetlere, hastanede kalma sürelerinin uzamasına ve hatta ölümlerin artmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.  

Avrupa’da Durum Ciddi  

Güncel verilerin Avrupa çapında dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısının arttığını gösterdiğine dikkat çeken Dr. Özcan, antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğini belirtti.  

“Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. Bakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişikliklere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de bunun bir örneğidir” diyen Dr. Özcan, bu durumun özellikle yoğun bakım ortamlarında ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu vurguladı.  

Yeni Antibiyotikler Yetersiz  

1980’lerin ikinci yarısından bu yana neredeyse hiç yeni bir antibiyotik sınıfı keşfedilmediğini belirten Dr. Özcan, bu durumun antimikrobiyal direnci küresel bir halk sağlığı sorunu haline getirdiğini ifade etti.  

Akılcı İlaç Kullanımı Şart  

Antibiyotiklerin gelecekte de etkinliğini sürdürebilmesi için akılcı ilaç kullanımının zorunlu olduğunu dile getiren Dr. Özcan, antibiyotiklerin yalnızca kanıta dayalı doğru tanıda, hekim reçetesiyle ve eczacı danışmanlığında uygun doz ve sürede kullanılması gerektiğini belirtti.  

“Gereksiz antibiyotik kullanımının fayda değil zarar getireceği unutulmamalıdır” diyerek sözlerini noktalayan Dr. Özcan, doğru antibiyotik kullanımının hem bireylerin hem de toplumun sağlığını korumadaki önemini bir kez daha hatırlattı.

Muhabir: Şenay Azman