Gündem

HIFZISSIHHA'DAN YENİ KARARLAR

Biga İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun yeni kararlarına göre ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantıları ertelenecek.

Abone Ol


Biga İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun yeni kararlarına göre ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantıları ertelenecek. Ekmek ve ekmek çeşitleri gıda ile temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulacak. Pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışının yapılmamasına karar verildi.

Biga İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, İçişleri Bakanlığı'nın 'Covid-19'la Mücadele Kapsamında Alınan Önlemler' konulu genelgesi çerçevesinde salgından korunmak ve salgının yayılmasını engellemek için ek önlemler aldı. Kurulun 4 maddelik yeni kararlarında Nisan, Mayıs ve Haziran ayı meclis toplantılarının ertelenmesine, ekmek ve ekmek çeşitlerinin ambalaj malzemesine konularak satışa sunulmasına ve seyyar araçlarda ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışının yapılmayacağı duyuruldu.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Covid-19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının yüksek olması nedeniyle vatandaşların toplu olarak bulunduğu alanladır. Devlet tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir almakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarla paylaşmaktadır. Bu kapsamda Biga Kaymakamı Mustafa Can’ın başkanlığında toplanan kurulda yeni alınan önlemler Biga Kaymakamlığı resmi internet sayfasında vatandaşlara duyuruldu.

Alınan önemli kararlar ise şöyle açıklandı:

“Yaşanan salgının biran önce engellenmesi, vatandaşlarımızın sağlık güvenliğinin korunması amacıyla; 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri ve İçişleri Bakanlığının 26.03.2020 tarihli Genelgeleri uyarınca ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantılarının ertelenmesine, Piyasaya arz edilen, ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenecektir. Ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri 3 şekilde satışa sunulabilecektir. Hazır ambalajlı olarak, Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri gıda ile temasa uygun Kağıt esaslı veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır, Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebilecektir. Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yapılmayacaktır.
Alınan kurul kararının İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Kontrol Birimi ile Belediye zabıta birimi ekipleri tarafından gerekli koordinasyonların yapılarak denetlenmesi, konunun takip edilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususuna; Oybirliği ile karar verilmiştir.”

MEHMET ÖZDEŞ