Tarım ve Ekonomi

SÜNE SÜRVEY ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Biga’da hububatın en önemli zararlısı olan süneye karşı mücadelenin temelini oluşturan sürvey çalışmalarına başlandı.

Abone Ol

Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından örnekleme yöntemiyle yapılan incelemeler neticesinde, ilaçlama yapılması gereken buğday ekili alanlar tespit edilerek ilgili muhtarlıklar kanalıyla çiftçilere gerekli uyarılar yapılıyor. Tarlalarında süne tespit edilen çiftçilerin Bakanlığın tavsiye ettiği ilaçlarla zaman kaybetmeden ilaçlama yapmaları sağlanıyor.

SÜNE HAKKINDA

Süne; hububatın önemli zararlısıdır. Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca ovaldir. Süne yılda bir nesil verir. Kışı dağlarda Meşe, Geven, Kirpi Otu gibi bitkilerin altında geçirir. İlkbaharda havalar ısınıp 15 °C ulaşınca tarlaya göç ederler.

Tarla da beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavru, yeni nesil ergin böcek olur ve tekrar dağlara çıkarlar. Buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaftır. Arpa, çavdar ve tritikale’de buğdaya göre daha az zarar oluşturmaktadır.

Mehmet özdeş