Çanakkale'de ata tohumu yetiştirilecek Çanakkale'de ata tohumu yetiştirilecek
Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü zirai ekipleri, damla sulama sisteminin çeltikte kullanımı ile bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar su kullanılacağını ve su kayıplarının minimize edileceğini belirterek, “Bu sayede de yüzde 60’ın üzerinde su tasarrufu ile ilçemizdeki su ve toprak kaynaklarının koruması sağlanacaktır” dediler.

Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 10'unun karşılandığı Biga’da, su tasarrufu sağlamak ve çeltik ekiminde kullanılamayan eğimli arazileri değerlendirmek için ‘Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’ hayata geçirildi. Bölgede uygulanan proje ile tarım arazileri daha verimli kullanılarak, tarımsal ekonomiye katkı sağlanacak.

Bu kapsamda geçtiğimiz gün Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü zirai ekipleri, “Damlaya damlaya çeltik olur projesi" kapsamında %75 hibeli tohumla ekilen çeltik alanlarında incelemelerde bulundu.

Zirai ekipler, yaptıkları açıklamada, damla sulama yöntemiyle çeltik ekiminin birçok avantajı olduğunu söyledi.

Proje ile damla sulama sisteminin çeltikte kullanımı gerçekleştirilerek; bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar su kullanılacağını ve su kayıplarının minimize edileceğini belirten ekipler, “Bu sayede de yüzde 60’ın üzerinde su tasarrufu ile ilimizdeki su ve toprak kaynaklarının koruması sağlanacaktır. Tasarruf edilecek su ile daha fazla alan sulanabilecek, ayrıca daha önce çeltik ekilmemiş olan alanlar da çeltik üretimine kazandırılarak, ekim alanı arttırılacaktır. Bunun da beraberinde çiftçi ekonomisine katkı, bölge kalkınmasına ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlaması beklenmektedir” ifadelerine yer verildi

“DAMLA SULAMA YÖNTEMİ İLE ÇELTİK YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ’NİN ANA HEDEFLERİ”

Projesi ana hedeflerini de sıralayan ekipler, “Proje ile tarımda kuraklık tehlikesine karşı suyun kontrollü kullanımını sağlamak, “Çeltik yetiştiriciliğinde kullanılan sulama suyu miktarını ve yakıt tüketimini azaltarak tarım da doğal kaynakların tasarruflu kullanılması için örnek model oluşturmak, Çeltik tarımında münavebeli ekimi mümkün kılarak sürdürülebilirliği sağlamak, toprak hazırlığının tesviye işlemine gerek olmadan yapılabilmesini mümkün kılmak, Çeltik tarımının yalnızca ova arazilerde sınırlı kalmayıp eğimli arazilerde de yapılabilmesini sağlamak, Bir yıl içerisinde çeltik ekilen parselden özellikle yem bitkisi ekilişi yapılarak ikinci ürün elde etmek projedeki ana hedeflerdendir”
MEHMET ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi