Kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı Kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı


Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iş sözleşmesi olan Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci 1 Eylül’de başlıyor. 2021-2023 dönemi toplu iş sözleşmesi, 179 işverene bağlı 210 işyerinde çalışan toplam 125 bin Türk Metal üyesi işçiyi kapsayacak.

Türk Metal Sendikası Biga Şube Başkanı Osman Akkurt, Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruşlarında çalışan üyeler adına imzalanacak toplu iş sözleşmesi için hazırlanan sözleşme taslağını İÇDAŞ A.Ş.çalışanı üyeleri tezgahları başında ziyaret ederek açıkladı. Sürecin 1 Eylül’de başlayacağını belirten Türk Metal Sendikası Biga Şube Başkanı Osman Akkurt, 10 bin üyeye anket yapalarak ve 700 işyeri temsilcisiyle çalıştay düzenlenerek TİS taleplerinin belirlendiğini söyledi.

İLK TALEP 270 LİRA İYİLEŞTİRME

İki yılı kapsayacak toplu iş sözleşmesi kapsamında, ücreti 6 bin 150 TL’nin altında olan çalışanlara 270 liralık iyileştirme talep edildiğini belirten Akkurt, “Daha sonra tüm üyelere yüzde 27 zam istiyoruz. Birinci yılın ilk altı ayı için ortalama zam talebimiz 29,57’dir. İkinci altı ay enflasyon oranında, üçüncü altı ay enflasyon artı 1 lira oranında ve dördüncü altı ay enflasyon oranında zam istiyoruz” dedi.

Ücretlerin yanı sıra işverenden talep edilecek yan haklara dair ise Akkurt şu başlıkları sıraladı:

TSS KAPSAMINA EŞ VE ÇOCUKLAR DA GİRSİN

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın (TSS) aslında ne kadar faydalı bir kazanım olduğunu zaman içinde gördük. Hele pandemi dönemindeki etkisi anlatmakla bitmez. Ayrıca TSS, sadece bir hizmet olarak değil, reel anlamda da önemli tasarruf yapmamızı sağladı. Bu konuda tek eksiğimiz, eş ve çocuklarımızın kapsam dışında kalması. Şimdi onların da kapsam içine alınmasını talep ediyoruz. Gözümüz arkada kalmasın diyoruz.

BAYRAMDA ÇALIŞTIRMA

Ulusal ve dini bayramlarla arefe günleri hepimiz için çok özel günlerdir. Ancak mesai yüzünden çoluk çocuğumuzun yanında törenlere katılamamak büyük bir burukluktur. Ya da arefede ve dini bayramlarda biraraya gelen büyük aile ile buluşamamak da öyle. Bu önemli bir fedakarlıktır. Bu federakarlığın karşılığı olarak ulusal ve dini bayramlar ile arefe günlerinde çalışmanın ücreti yüzde 200 zamlı ödenmelidir.

GECE ÇALIŞMA TAZMİNATI

Gece çalışmasının üyelerimizin beden sağlığı için ağır bir yük getirdiği herkesin bildiği bir gerçek. O yüzden işyerlerinde 20.00 ile 06.00 arasında çalıştırılan üyelerimize verilen saatlik ücretin yüzde 10’u oranındaki gece çalışma tazminatının yüzde 15’e yükseltilmesini, bu oranın üzerinde ödeme yapılıyorsa aynen devam etmesini talep ediyoruz.

BAKIM ONARIM VE TEKNİK PERSONEL TAZMİNATI

Sendika üyesi işçilerden tüm üretim birimlerindeki bakım onarım işlerini yapan, kontrol ve otomasyon süreçlerini takip eden, kontrollerini yapan teknik elemanlara almakta oldukları saat ücretlerinin yüzde 10’u tutarında “bakım onarım ve teknik personel tazminatı” talep ediyoruz.

MAZERET İZNİ

Üyelerimize birinci dereceden yakınlarının yatarak tedavilerinde refakat etmek, çocuğunun düğünü veya sünnetçi için kullanılmak üzere ve mazeretini belgelemek kaydıyla yıllık 3 gün izin verilmesi.

İŞE GİRİŞ ÜCRETİ

Asgari ücretle işe giren bir işçinin sendikaya üye olması durumunda ücretine; MİDS uygulanan işyerlerinde grubuna göre yüzde altı ile yüzde 14 arasında, diğer işyerlerinde ise yüzde 10 zam yapılması hakkaniyete uygun olacaktır.

ANAOKULUNDA ÇOCUĞU OLANLARA YARDIM

Çocuk gelişimi için anaokul artık bir zorunluluk. Çocuğunu anaokula gönderenlere yardım yapılmasını talep ediyoruz.

2021- 2023 Mess Toplu İş Sözleşmesi taslağının teşkilata ve metal işçilerine hayırlı uğurlu olmasını dileyen Akkurt, üyelerle karşılıklı sohbet ederek vardiya gazetesini dağıttı.

mehmet özdeş

Editör: Haber Merkezi