Türkiye nüfusunun yüzde kaçı çocuk , TÜİK açıkladı Türkiye nüfusunun yüzde kaçı çocuk , TÜİK açıkladı
Türk Lirası'nın dolar kuru karşısındaki değer kaybı, yüksek enflasyon ve akaryakıttaki pahalılık ekmeği vurdu. Ülke genelinde birçok ürüne gelen zam vatandaşların yaşama standartlarını zorlarken Biga’da ekmek fırınlarında alınan kararla ekmek fiyatlarına zam geldi.

Biga’da daha önce230 gram ekmek 2 liradan satılırken 2,50 liraya yükseldi. Buna göre Ekmek zammıyla ilgili açıklamalarda bulunan Biga Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı ve Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkan Yardımcısı İbrahim Mutur; “Bir tek ekmek fiyatları Bakanlığın belirlediği komisyondan geçmek zorunda. Onun haricindeki bütün fiyat tarifeleri oda yönetim kurulunun yetkisinde. Simitten tutun traş ücretlerine kadar belirleme yetkisi oda yönetimlerinde. Biga’da kurulan komisyonda İlçe Tarım Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü temsilcisi, belediye, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Biga Lokantacılar Odası yer alıyor. Biga TSO’nun da ayrı bir komisyonu var. Onlar da meclis kararıyla fiyat tarifesini hayata geçiriyorlar” ifadelerini kullandı.

Elektrik, doğalgaz zamlarının yanı sıra un gibi ekmeğin temel girdilerinde ciddi bir artış olduğunu dile getiren Başkan Mutur; “Fiyat belirlemeden önce maliyet hesaplarını yapmak zorundayız. Biz de fırıncı arkadaşlarla maliyet hesaplarını yapıp dosyalandırdık. Elektrik, doğalgaz, hammadde gibi girdi maliyetlerindeki artışlardan sonra en son hesaba göre maliyet fiyat artışı yüzde 37,5 olarak ortaya çıktı. Biz Biga’da komisyonu topladık. Komisyonda İl Ticaret Müdürlüğü ile İlçe Tarım Müdürlüğü olumsuz oy kullandılar. Biga Belediyesi ve Biga TSO ile birlikte Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bizler olumlu oy kullandık. Yüzde 25 zam oranını komisyonda kabul ettik. Biz bu kararı aldık. Fiyat artışlarını belirten belgelerle yönetim kurulu kararımızı aldık ve üst birliğe gönderdik. Üst birlik de il bazında komisyon kurdu. Her il ve ilçenin temsilcilerinin önerileri komisyonda görüşüldü” dedi.

Teklifin ay sonuna kadar uygulamaya geçmesini beklediklerini ifade eden Başkan Mutur; “Biz Biga için fiyatı gönderdik. Gramajda değişiklik yapmadık. 230 gram ekmek için yüzde 25 zam oranını kabul ettik. 230 gram 1 ekmek 2 lira 50 kuruş olacak. Elimizdeki verilere göre girdi maliyetleri yüzde 37,5 rakamını buluyor ama yüzde 25 oranında zam yaptık. Biz bu kararları üst birlik yönetim kuruluna gönderdik. Orada yapılacak görüşme sonrasında ilgili Bakanlığa kararlar iletilecek. Bundan sonrasında Vali itiraz ederse ilde, kaymakam itiraz ederse ilçede dava açabilecekler. Mesela geçen yıl fiyat artışına kaymakamlık itiraz etmişti. O dava için bu yıl Aralık ayına gün verildiğini öğrendik. 230 gram ekmek 2 lira yapmıştık. Biga’da sorun yok. Ama Ezine, Yenice ve Çanakkale Merkez’de belediye başkanları kararlara itiraz ettikleri için orada ters bir durum ortaya çıktı. Oralarda da üst birlik olarak tarifeyi vereceğiz. Bu üç ilçede de zam kararları uygulanacak. Ancak itiraz edilebilir oralarda” şeklinde konuştu.

Mehmet özdeş





Editör: Haber Merkezi