Piyasalarda gün sonu Piyasalarda gün sonu
Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Çanakkale ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “ Çanakkale’mize son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Çanakkale’nin münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. ‘dedi.

Çanakkale’nin Sulama Projeleri Dikkat Çekiyor
Çanakkale’de yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Çanakkale’de inşa edilen 28 sulama tesisi ile 485.870 dekar zirai arazinin sulamaya açıldı. Böylece Çanakkale’de topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 390 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

58.250 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
Çanakkale’miz için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 4 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 4 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 58.250 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Çanakkale zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” dedi.

Çanakkale’mize 19 Baraj ve 8 Gölet Kazandırdık
Marmara’nın ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Çanakkale’de ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 121 adet Tesis ile 4.208.412.873 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Çanakkale’de son 19 yılda 19 baraj ve 8 gölet inşa ettik.

İnşaatı Devam Eden 5 Baraj ile Çanakkaleli Çiftçimiz Kalkınacak
Diğer taraftan Çanakkaleli vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Çanakkale’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda 5 barajın yapım çalışmaları devam etmektedir.

Çanakkale’de Taşkın Riskini Azaltıyoruz
Yıldız; “Ayrıca; Çanakkale İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 55 adet taşkın koruma tesisi ile 59 yerleşim yeri ve 39.340 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri İle Toprağımız Daha Kıymetli
Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Çanakkale’de 1 adet iş tamamlanarak toplam 20.130 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Çanakkale ilinde 8 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.

Çanakkale’nin Suyu Ülkemizin Enerjisine Enerji Katıyor
Çanakkale’de son 19 yılda 1 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 8,72 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 2,49 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize katkı sunuyoruz. ’dedi.
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi