Çanakkale'de 22 Nisan'da planlı elektrik kesintisi yaşanacak! Çanakkale'de 22 Nisan'da planlı elektrik kesintisi yaşanacak!
Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Çanakkale Ziraat Odası ve TMO Balıkesir Başmüdürlüğü işbirliğinde 08 Haziran 2022 tarihinde “Hububat Sektörü Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

Sektörün paydaşlarını bir araya getiren toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Toprak Mahsulleri Ofisi Balıkesir Başmüdürü Salih Aksu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Müdürlük yetkilileri, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Kahrıman, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin ve Prof. Dr. Mevlüt Akçura, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve Ticaret Borsası hububat sektöründe yer alan kurul üyeleri ve çiftçiler katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmaları ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve Meclis Başkanı Abdullah Deniz tarafından gerçekleştirildi.

ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen açılış konuşmasında, sektör temsilcileri ile birlikte bir hububat sezonu öncesinde bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti belirterek sözlerine başladı.

Salgın kaynaklı sorunlar; gıda arzı, temini ve fiyatları üzerindeki baskısını sürdürürken, şubat ayında Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesi mevcut sorunları derinleştirdiği ve yeni sorunları beraberinde getirerek gıda güveliğini çok daha karmaşık hale getirdiğini belirtti.

Üzen, “Rusya ve Ukrayna’nın birçok temel gıda ürününün küresel tedarikçi olmasından, özellikle Rusya’nın doğal gaz ve gübre üreticisi ve tedarikçisi olması ve tedarik sorunları ve kısıtlama kaynaklı fiyat artışlarından, Ukrayna’da ürünlerin bu sezonda ve muhtemel gelecek sezonlarda bakım ve hasat sorunları kaynaklı üretim düşüşünden, lojistikte aksama, gıda tedarik zincirinde sıkıntılar, limanların, kritik önemdeki ticari işletmelerin kapanması gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır” dedi.

Ayrıca Başkan Kaya Üzen Türkiye Gıda enflasyonu, yakıt fiyatları, dünya buğday fiyatları konularına değindi.

Son olarak Üzen, Tarım Sektörümüzün ana paydaşları ile her hububat sezonu öncesinde bir araya gelerek böylesine geniş kapsamlı değerlendirmeler yapılmasının önemsediklerini belirterek, sektör açısından toplantının başarılı geçmesini ve İlimiz adına verimli ve bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, toplantının hayırlı olması ve tüm kesimlere fayda sağlaması temennisi ile konuşmasına başladı. Meclis Başkanı Deniz bazı küresel güçlerin felaket senaryolarının aksine Türkiye’de buğday sıkıntısının yaşanmayacağını söyledi. Deniz, “artan mazot ve gübre fiyatlarına rağmen çiftçilerimiz üretmeye devam ediyor.

Devletimiz Üretenin Yanında

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Hububat Konseyi toplantısında da konuştuk ve değerlendirdik, Tarım Bakanımızın ve destekleme Şube Müdürümüz, mazot ve gübre girdilerinin yükselmesinden dolayı desteklemeleri artırılacağını söylediler. Devletimiz üreticimizin hiçbir zaman için mağdur olmayacağını söylüyor” dedi.

Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan TMO alım politikalarınca devletimiz tarafından üreticiye ilave verilen prim desteğinin tüccarın alımına da

yansımasını beklediğini vurguladı. Ayrıca “Lisanslı Depoculuk ile ilgili olarak depoların kullanım süreleri yeniden değerlendirilmeli” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren Çanakkale İli Buğday-Hububat Üretimi Süne Mücadele Uygulamaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda; yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, İl Müdürlüğü ile olarak gerçekleştirdiği süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri, nimf sürveyleri ve kimyasal mücadele hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Ayrıca Şube Müdürü Eren; Süne ile biyolojik mücadele projesi, Süne Mücadelesi yapılan alanlar, 2022 yılı demonstrasyonları, buğday çeşitleri ve özellikleri ile ilgili Biga ve Merkezde yapılan arpa, buğday, yulaf demonstrasyonuna ilişkin katılımcılara bilgilendirmede bulundu.

TMO Balıkesir Başmüdürü Salih Aksu ise, TMO 2022 Dönemi Hububat Müdahale Alım Fiyatları, Alım uygulamalarına ait temel esaslar ile hububat fiyatları ile ilgili ayrıntılı bilgilendirmede bulundu.

Ayrıca Aksu, 2022 Dönemi hububat alım şartları, Hububat alım fiyatları, alım esasları, ekmeklik buğday çeşitleri, alım noktaları, TMO alımları, ELÜS alımları ve Lisanslı Depoculuk ile ilgili destek ve teşvikler konularında detaylı bilgi verdiler.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya “Üretim olan bir bölgede yaşıyoruz. Hep bir yeni sezonun gelmesi ile süreci çok hızlı yaşıyoruz. Şimdi Buğday arpa sezonu geldi. Öbür tarafta meyve sebze sezonu başladı devam ediyor. Bu sene dünyada yaşanan sorunla entegre olarak ülkemizde de çok sıkıntılı bir sezon olacağı öngörüldü. Şöyle bir şey var bir avuç buğday, arpa üretmeyen birisinin buğday arpa üretmenin zorluklarından anlayamayacağı gibi yine aynı şekilde bir avuç buğday arpa ticareti yapmayan arkadaşların da o ticareti yapan tüccarların sıkıntısından çok haberdar olmadığını düşünüyoruz. Burada bu sartılı süreci üreticisinden tüketicisine un fabrikacısından taa fırında bunu mamule çeviren yeme çeviren sanayicisine kadar tüm paydaşların birbirine omuz vermesi gerektiği bir dönemdeyiz. Önemli olan üreticiyi yıpratmadan ama burada bu işin ticaretini yapan arkadaşlarımızı da sıkıntıya sokmadan bu süreci zararsız bir şekilde atlatabilmek. TMO fiyatları açıklandı. Tarım Kredilerimizin fiyatları açıklanacak. Tüccar arkadaşlardan eş değer fiyatlar gelmeye başlıyor. Önemli olan şu an üretici bugün açıklanan fiyatlardan memnun ama önemli olan yarın ve öbür gün fiyatlardan memnun kalabiliyor muyuz? Bunun içinde girdi ürünlerinin yükselişinin önüne geçilmeli bizim beklentimiz kademeli olarak geri gelmesi mazotta gübrede zararlılarla mücadelede fiyatlarda geldiğimiz noktayı hepiniz takip ediyorsunuzdur. Ürettiğimiz ürünlerden üretici olarak kazanç elde etmek istemekle beraber her gelir grubundaki tüketicinin üretilen ürünlere ulaşabiliyor olması en büyük temennimiz” dedi. Bereketli bir yıl olması temennisi ile konuşmasını tamamladı.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, Buğday Üretimi, Hububat Üretimi, buğday, un, arpa, mısır, çeltik ithalatı ve ihracatı, yılara göre hububat fiyatları, yıllara göre gübre fiyatları, yıllara göre maliyet girdi fiyatları, desteklemeler ve ithalat politikaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Prof.Dr.Baytekin, ithalat politikalarının hububat üretimini önemli ölçüde düşürdüğü hususunda bilgilendirme bulundu.

Sunumların ardından, hububat sektör kurulu üyeleri ve üreticiler TMO Balıkesir Başmüdürü Salih Aksu, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Prof.Dr. Harun Baytekin, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer’den oluşan konuşmacılarla gerçekleştirilen panelde, panelistlere sorular yöneltildi.

Soru ve cevaplanmanın ardından toplantı son buldu.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi