Çiftçilere yerli ayçiçeği tohumu dağıtıldı Çiftçilere yerli ayçiçeği tohumu dağıtıldı


Biga’nın Kocagür köyünde İksan İLDİRİR' e ait arazide düzenlenen şenlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İlçe Tarım Müdürü Fevzi Atmaca ve İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, proje hakkında katılımcılara bilgi verdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ yaptığı açıklamada, Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi " alt projesi " Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" projesi kapsamında kabul edilerek finanse edilen, Ayçiçeğim, Bal Çiçeğim projesi kapsamında Çanakkale, nin Merkez, Bayramiç, Biga, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde 500 üreticiye 1200 torba sertifikalı ayçiçeği tohumu % 50 Devlet, %50 Üretici katkılı olarak dağıttık. Çiftçilerimizin üreticilerimizin en iyi şekilde kazanmasını en iyi şekilde alın terinin karşılığını alması için hem devlet olarak, hem de il müdürlüğü olarak uğraş veriyoruz. Tabi bu anlamda son yıllara baktığımız zaman yılda en az 7-8 projeyi hazırlayıp, yürütüp bitiriyoruz. Son yıllarda 50'ye yakın projeyi hayata geçirdik. Bu da il müdürlüğü olarak, bakanlığımız olarak bu işe ne kadar önem verdiğimizin göstergesi. Şöyle baktığımız zaman 2021 yılında ülkemizde yaklaşık olarak 8 milyon 100 bin dekar alanda ayçiçeği ekilişinin yapıldığını, bu alanlarda 2milyon 215 bin ton ürün elde edildiğini görmekteyiz. Tabi bu ülkemizin ihtiyacı olan ayçiçeğini karşılamıyor. İnşallah bu alanlarda verimi artırarak, daha kaliteli ürün elde ederek bu açığımızı kapatma yoluna gideceğiz. İlimizde 220 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekilişinin yapılmakta olup, toplamda bu alanlardan 64 bin ton ürün elde etmekteyiz. Verim ortalamamız Türkiye ortalamasının biraz daha üzerinde olup inşallah bu alanları biraz daha artırma yoluna gitmek için bu projeyi hayata geçirdik. 500 üreticimizle birlikte yaklaşık olarak 30 bin dekarlık alanda bu projeyi uyguladık. Ben bu vesileyle hayırlı olsun diyorum." dedi.

2. ürün ayçiçeği hasadı tarla günü etkinliğine Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Biga İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

Mehmet özdeş

Editör: Haber Merkezi