Memleket Partisi Sözcüsü istifa etti! Memleket Partisi Sözcüsü istifa etti!
CHP Biga İlçe Başkanlığının atalık tohum çeşitlerinin kaybolmasını önlemek ve bu tohumları üretmek amacıyla Tohum Sandığı projesi devam ediyor.

Bu kapsamda CHP Biga İlçe Başkanlığı geçtiğimiz yıl Elmalı Köyü’nde ekimini gerçekleştirdiği “Yerli Karakılçık Buğday’ını”üreticiyle buluşturdu.

Konu ile ilgili açıklama yapana CHP İl Genel Meclis Üyesi Levet İrez, “Pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluklardan ötürü tarım ürünlerinin üretilmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Bu süreçte başta buğday olmak üzere birçok tarım ürününü ital ettiğimiz ülkelerin tarım ürünü satışlarını durdurduğunu ve hiçbir ülkeye tarım ürünü satışı gerçekleştirmediğini hatırlatan İrez ”Artık zengin ve verimli topraklarımız ile kendi tohumlarımızdan tarım ürünü üretmeliyiz” dedi.

YERLİ TOHUMLARIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ

“Pandemi bize bazı şeyleri bir kez daha gösterdi. Kendi özellikle tarım alanında, kendimize yeter hale gelmemiz ve kendi öz tohumlarımızla tarımımızı değerlendirmemiz gerektiğini, dışa bağımlılığın ne kadar riskli olduğunu hep beraber gördük. Bu dönemde adam ürününü ihraç etmekten kaçındı, bize vermedi, hiçbir yere vermedi. Başka ülkelerin ürünlerine bel bağlayarak, bir yere varamayacağımızı ve bunun ne kadar riskli olduğunu gördük. Özellikle Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Avrupa Birliği arasındaki ekonomik kavgaların içerisinde tarım ürünlerinin de olduğunu izliyoruz. Dolayısıyla biz, Türkiye olarak ki çok zengin bir tarım ülkesiyiz, özellikle çok zengin tarım ürünlerimizin olduğu bir ülkede artık kendi topraklarımızda yetişmiş, bu iklime, bu topraklara alışmış, dolayısıyla iyi verimli ürün veren atalık tohumlarımıza dönmenin ve bu tohumları geliştirmenin gerekliliğine inanıyoruz.”

ATALIK TOHUMLARIMIZI GELİŞTİRMEMİZ LAZIM
Daima üreticilerin yanında olacaklarını çiftçilere katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirten bir diğer CHP İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Sezen ise, “Burada bin yıllık bir mirası görüyorsunuz. Burada gördüğünüz Karakılçık buğdayı aşağı yukarı bin yıllık geçmişi var. Anadolu’nun ürünü bu, bizim toprağımızın ürünü. Ama biz bu noktada bunun gibi birçok üründe de bunu yaşadık, maalesef dışarıdan ithal ettiğimiz tohumlarla tarımımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Halbuki yapmamız gereken bu tohumu geliştirmek. Bunu üniversitelerimizde, ARGE merkezlerimizde kendi topraklarımıza özgü tohumların gelişimini sağlamak, onu verimli kılmak için çaba göstermemiz lazım.”

Mehmet ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi