Atayık'tan 'kesme altın' açıklaması Atayık'tan 'kesme altın' açıklaması

Türk Metal, MESS ile yürüttüğü Grup Toplu İş Sözleşmesinde yapılan yeni düzenlemeyle ücretlere yüzde 34 oranında ek zam geldi.

Türk Metal Sendikası’nın, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile yürüttüğü Toplu İş Sözleşmesi'nde (TİS) ek zam için mutabakat sağlandı.

Bir süredir devam eden müzakerelerde uzlaşma sağlandı. Yapılan anlaşma ile elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 oldu. İşçilere 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammının da mart ayı beklenmeden, düzenlemenin ardından yüzde 15 olarak uygulanması kararı alındı. Söz konusu ek zam kararı toplu sözleşmeler için ilk kez alındı.

Alınan ek zam kararı, Türk-iş Çanakkale İl Temsilcisi Türk Metal Sendikası Biga Şube Başkanı Osman Akkurt, “MESS yönetimine ve işverenlerimize tüm emekçiler adına teşekkür ederim”dedi.

Başkan Akkurt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde başta işçiler olmak üzere, emeği ile geçinen bütün kesimler, olumsuz ekonomik koşulların ve yüksek enflasyonun neden olduğu hayat pahalılığı ve ortaya çıkan geçim sıkıntısı ile mücadele etmektedir. Buna ek olarak asgari ücrete gelen zam da, örgütlü olduğumuz işyerlerinde ücretler arasında yakınlaşmaya ve ücret dengesinin bozulmasına neden olmuştur.
Bir süredir devam eden müzakerelerin sonuncusu (17 Ocak 2023 Salı günü) MESS Genel Merkezinde yapılmış ve müzakereler sonucunda iş barışını korumak adına ek zam yapılması konusunda anlaşma sağlanmıştır.
Bu anlaşmaya göre
İşçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretleri önce % 8 sendikal zam verilecektir.
Daha sonra, yürürlükteki toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammı, Mart ayını beklemeden, yukarıda belirtilen düzenlemenin ardından yüzde 15 olarak uygulanacaktır. Ancak Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacaktır.
Bu düzenlemeden sonra her bir kıdem yılı için 15 yılı geçmeyecek şekilde her yıla 70 krş. Kıdem zammı uygulanacaktır.
Böylece anlaşmayla birlikte elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 olmuştur.
Yetkili İşyerimiz İÇDAŞ A.Ş.’de ortalama ücretimiz 47,22 den 62,88 e çıkmıştır.Ortalama brüt ücrette 18864 tl olmuştur.İçdaş A.Ş.’de yeni işe başlayacak bir işçi brüt olarak 14.412 tl ücret alacak bu da asgari ücretten % 44 fazla olması demek oluyor.
Sendikalarımız tarafından yapılan bu iyileştirmenin, MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan üyelerimizin yaşadığı reel ücret kayıplarını bir nebze olsun azaltacağına ve 2023-2025 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinde kayıplarımızı telafi edeceğimize inanıyoruz.
Yapılan ek zam protokolünün tüm çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını, emeği geçen katkı sunan duyarlı davranan başta Genel Başkanımız Pevrul KAVLAK olmak üzere MESS yönetimine ve işverenlerimize tüm emekçiler adına teşekkür eder kazanımlarımızı Allah ağız tadı ile yemeyi ve iş barışı içinde çalışmayı dilerim.”

Yasemin ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi