Bugün Altın Fiyatları Bugün Altın Fiyatları
Gelen zamlar nedeniyle vatandaş, beyaz eşyalarda tasarrufa gidiyor, bozulanın yerine yenisini almak yerine tamir ettirmeyi tercih ediyor. Satışlar düşerken tüketiciler, ikinci el ürünlere yöneliyor. Zamlarla birlikte, eşya tamiri yapan esnafın işi artarken yeni tamirci talebi artıyor.

Elektrikten, doğalgaza; temel gıda maddelerinden ulaşıma yapılan zamlar tartışılırken, beyaz eşya ve elektronik ürünlere de yüzde yüzün üzerinde zam geldi. Özellikle geçtiğimiz yıl döviz kurunun yükselmesi ile birlikte beyaz eşya ve elektronik eşyalarda fiyat artışı yüksek oldu. Gelen zamlar nedeniyle vatandaşlar, özellikle beyaz ve elektronik eşyalarda tasarruf yolunu seçiyor. Daha önce, bozulan buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb. gibi ürünlerini tamir ettirme yerine yenisiyle değiştiren vatandaş, artık gelen son zamlar nedeniyle, en ufak elektronik eşyasını dahi tamir ettirmeyi tercih ediyor. Bu da yeni tamircilere olan talebin arttığını gösteriyor. Fiyatlarının artması, 2023 yılı verilerine göre, beyaz eşya satışını düşürürken tüketiciler ikinci el ürünlere yönelmeye başladı.

TAMİR ETTİRME YÜZDESİ DAHA YÜKSEK
Biga Ege Teknik Bakım ve Onarım Servisi yetkilisi Ferhat Orta, “Biliyorsunuz ekonomide bayağı bir değişiklik var. İnsanların artık yeni sıfır almaya gücü yetemediği için tamir ettirmeye yöneliyorlar. Tamir ettirme yüzdesi daha yüksek. Sıfırın satışları da oluyor ama genellikle yeni evlenenler tercih ediyor. Yeni evlenip de 2. el alan vatandaşımızda mevcut. Maddi durumdan kaynaklı bir durum umarım düzelir. Tek temennimiz bu.” Dedi.

2. ELE TALEP DAHA FAZLA
Vatandaşların 2. El almaya daha yönelik olduğunu söyleyen Orta, “Vatandaşın cihazı çok eskiyse tamir olmayacak gibiyse 2. El almaya daha yönelik bakıyor. Çünkü sıfırları biraz daha pahalı. 2. El daha temiz. Tayini çıkıp giden memur arkadaşlarımız bırakıyor. Onlardan talep eden çok.” İfadelerini kullandı.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN FAYDASINI GÖRDÜK
Eleman sıkıntılarının da olduğunu söyleyen Orta, “Eleman da bulamıyoruz. Bizim işlerimiz yoğunlaşıyor ama ben eleman olmadığı için hizmet veremiyorum. Hizmet veremediğim zamanda insanlar sıkıntıya düşüyor. Çıraklık eğitiminde lise olarak dönüşüm oldu. Orda biraz daha avantajımız oldu. Bizde faydasını gördük. Şuan yanımda çalışan arkadaşım çıraklık eğitimde okuyor. Onların sayesinde biraz daha eleman bulma imkânımız arttı. Daha önce ne çırak ne de çalışmaya insan bulabiliyorduk. Çünkü herkes masa başı iş aradığı için bizim işler biraz daha ağar ve yoğun kalıyor.”şeklinde konuştu.

Yasemin ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi