SOLOTÜRK'ten Çanakkale semalarında nefes kesen gösteri SOLOTÜRK'ten Çanakkale semalarında nefes kesen gösteri
18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferinin 108. Yıldönümü münasebetiyle Biga Atatürk Kültür Merkezinde program düzenlendi.

Biga İÇDAŞ Fen Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı programa Biga Kaymakamı Erdinç DOLU, Cumhuriyet Başsavcısı Eren ÖZTAŞ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan BİLEN, İlçe Emniyet Müdürü Emre BOLAT, Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi Parti Temsilcileri, Daire Amirleri, Okul Kurum Müdürleri, Öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Biga İÇDAŞ Fen Lisesi Okul Müdürü Şebnem Yılmaz, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Yılmaz konuşmasında, “Çanakkale Zaferi; Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk Milletinin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlıklarının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili kısmı, bundan 108 yıl önce bugün, düşman gemilerinin Türk topçusu karşısında ağır kayıplar vererek geri çekilmesiyle sonuçlanmıştır.
Boğazı gemilerle geçemeyenler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk -Süngü tak- emrini vererek yıllarca hafızalardan silinmeyecek olan “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum.” sözlerini söylemiştir. Böylece o büyük siper savaşı başlamış ve bugün Anadolu topraklarında bağımsız olarak yaşamamızı sağlayacak olan büyük bir zafer kazanılmıştır. Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin birlik içinde tüm engelleri aşabileceğinin en güzel örneğidir. Ve tüm dünya bilmelidir ki; toprağımızın her karışı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum.” İfadelerini kullandı


Ardından ödül törenine geçildi. 18 Mart Şehitleri Anma Günü kapsamında Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


Biga İÇDAŞ Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Anayurt Oratoryosu” gösteriminin ardından program sona erdi.

Yasemin ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi