İnsan geriye baktığında zamanın ne kadar çabuk geçtiğini anlar. Geçmiş düşünüldüğünde çoğunlukla zamanın boş geçtiğini fark ederiz. Hayat geçmiş ve biz geride kalmışızdır; çünkü plansız yaşamışsızdır.

Toplumumuzda maalesef zamanı değerlendirmeyi bilen az insan var. Onlar da zaten hep yukarılarda. Nedeni de gayet basit aslında. Zamanı kullanan insan, planlıdır. Planlı olmak her zaman başarıyı kolaylaştırır. Yükseklerdeki insanlara bakıldığında görülen, büyük insanların hep dakik olduğudur. İş adamlarının çoğu dakiktir. Çünkü yoğun bir iş hayatları vardır ve bir işe geç kalırlarsa bütün işleri aksar. Tek dakik olması gerekenler iş adamları değildir. Her insan zamanı kullanmayı bilmelidir. Bir öğrenci, bir öğretmen, bir işçi ya da herhangi bir insan… Örneğin uçağa binecek bir yolcu düşünüldüğünde, o yolcunun uçağa bir dakika geç gitmesi onun gitmemesinden farklı değildir. Çünkü uçak kalkmıştır ve artık yapılabilecek bir şey yoktur. O yolcu ne kadar pişman olursa olsun zamanı geri alamaz. Hayat da böyledir işte… Eğer bir şeyi kaçırırsan pişman olman yarar sağlamaz. Kimsenin sihirli güçleri yoktur ve zamanı geri alamayız. Bu yüzden zamanı iyi kullanmalıdır insan. Planlı olmalı, dakik olmalıdır. Pişman olmamak, hayatı kaçırmamak için saatini yanından ayırmamalıdır. Saatini dost bilmelidir. Yanlış olmamalıdır saati… Yelkovan şaşırmamalı, akrep geri kalmamalıdır hiçbir zaman. Hep doğruyu göstermelidir saatler, insanları şaşırtmamalıdır. Çünkü geç kalınan bir dakika, bir ömrü pişmanlıkla geçirmeye sebep olabilir.
Her saniye önemli olmalıdır insan için. Programından vazgeçmemeli, işlerini aksatmamalıdır. Bugünün işi yarına kalmamalıdır. Yarın yeni işler çıkacaktır. Eğer bugün yapılmaz, yarına kalırsa işin; yarının işi kalır bu sefer. Ve ne işler yoluna girer ne de hayatın tadı kalır.
Her insanın her dakikası önemlidir ve insan dakikalarının değerini bilmelidir. Zamanın değerini anlamalıdır ki ileride geçmişine bakınca pişman olmasın. Bir şeyi ne zaman yapacağını söylediyse o zaman yapmalıdır, ertelememelidir. Zamanı iyi değerlendiren insan, mutlaka dakikliğinin karşılığını alır.
Zaman geçip gider… Güneş’in doğması gerekenden geç doğduğunu düşünün, o günün ve sonrasının tüm düzeni bozulur. Aynı, insanın işlerini sürekli ertelediğinde işin içinden çıkamayacağı, düzeninin bozulacağı gibi… Tüm evren her şeyi zamanında yapmalıdır. Yoksa tüm düzen bozulur. Toplumumuz artık zamanı kullanmayı öğrenmelidir. İnsanoğlu saatini takmalı ve yelkovan hiç şaşmamalıdır.