Biga Belediyesi tarafından düzenlenen Kitap Festivalinin bu sene 2.'si, Biga Atatürk Kültür Merkezi'nde kitapseverlere kapılarını açtı.

35 yayınevi, 27 yazarın konuk edildiği festival açılışına; Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Siyasi parti temsilcileri ve birçok kitapsever katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan program Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın yapmış olduğu açılış konuşması ile devam etti.

Erdoğan konuşmasında, “Belediyemizce düzenlenen ikinci Biga Belediyesi Kitap Festivali'nin açılışında çok değerli yazar katılımcılarımız ve kıymetli hemşehrilerimiz ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum.

"Sloganımız Biga'da Mevsim Kitap diyerek Biga'mızın kültürel dokusunu kitapların eşsiz değeriyle harmanlayarak, bu soğuk kış günlerinde okuma alışkanlığını ve bilgiye olan inancı öne çıkarıyoruz. Kitaplar, zihinlerimizi besleyen, ufuklarımızı genişleten ve bizi bir araya getiren birer hazine niteliğindedir. Bu festival, bu hazineyi Biga'nın her sokağına, her caddesine, her mahallesine ulaştırmayı hedefliyor.

Ülkemiz için çok önemli isimlerin katılımıyla gurur duyuyoruz. Şu an aramızda bulunan (İlber Ortaylı, Nurullah Genç), önümüzdeki günlerde festivalimize katılım sağlayacak ülkemizin tanınmış yazarları ve 35 yayın evi, bu festivalin zengin içeriğiyle bizlerle olacaklar. Her biri, farklı bakış açıları ve deneyimleriyle bizlere ilham verecek.

100. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, 'Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım.' Bu sözler, kitabın ve okumanın, bir insanın hatta bir ulusun hayatını nasıl şekillendirebileceğini en güzel şekilde anlatıyor.

Bir haftalık etkinlik boyunca her gün gerçekleşecek olan söyleşiler, yazarlarla buluşmalar ve okuyucularla yapılan etkileşimler, Gönüllerin Şehri Biga'mızın kültürel hayatına yeni bir soluk getirecek. Siz değerli Bigalıları ve edebiyat tutkunlarını bir araya getirerek, ortak bir paydada buluşmamızı sağlayacak. Biga Belediyesi olarak kültürel ve sanatsal etkinliklere verdiğimiz destek, gösterdiğimiz önem bu festival ile birlikte artarak devam edecek.

Değerli hemşehrilerim, sizleri hep birlikte, Biga'da mevsim kitap diyerek, bu değerli festivalde bir araya gelmeye davet ediyorum.

Bu değerli festivale katılım sağlayan siz değerli yazarlarımıza ve yayın evlerimize teşekkür ediyor, kitapların aydınlattığı bu birlikteliği, ilerleyen günlerde de aynı coşkuyla yaşayacağımıza olan inancımla hepinize iyi günler diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Kitap fuarının açılışında bulunmaktan son derece memnun olduğunu dile getiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Bu bir şey ifade eder iyi talebe iyi münevver yetişmesi için illa büyük şehirde olmak gerekmiyor. Zamanımızda zaten teknik araçlar, yerleşmelerin arasında ki farkı kaldırdı. Şu var ki, o teknik araçlar elimizdeki aletlere verilen yüklenen bilgiler bir takım videolar her zaman için en doğru bilgiyi vermiyor, en düzgün bilgiyi vermiyor ve asıl kötüsü düzgün üslupta yok. Yani kimse o aletleri okuyarak edebi bir üslup edinemez, zengin bir Türkçe veya İngilizce edinemez. Çünkü bunlar açıkçası ahmak ve cahil insanların uğraş faziletine göre yazılmıştır.

“Eşitsizlik okuyanla okumayan arasındadır”

Hiçbir program elimizdeki aletlere yüklenen programın İngilizcesi olsun, Türkçesi olsun, Fransızcası olsun zengin idyomatik tabir kullanmaz, çünkü onu herkes bilmez. Bin 500 kelimeyi de aşmamasına dikkat edin bunların. Yani oradaki şey ile hiç bir şekilde bilgilinizi geliştiremez. Onun için adam olmak için doğru dürüst Türkçe konuşmak veya İngilizce konuşmak, doğru dürüst kitap okuyabilmek için gereken üslubu edebi, ilmi üslup ve zengin lügat. 3 bin, 5 bin, 7 bin, 8 bine çıkan fazlası mümkün değil kitap okumakla yine geçerli o bakımdan kitap mühimdir. Bu konuda bir eşitlik vardır her yerde kitap bulunabilir. Eşitsizlik okuyanla okumayan arasındadır.

“ÇANAKKALE GİBİ BİR SAVUNMA YERİ YOK…”

Tüm Osmanlı imparatorluğunun eyaletlerinde olsun, eski Rusya’nın küçük şehirlerinde olsun olmadık kasabalarının olmadık büyük alimleri çıkmıştır. Böyle gezdiğin zaman görürsün küçük küçük kasabalardan büyük büyük adamlar çıkıyor. Demek ki kitap okumak ve okuyanların bilgilerini bulmaları insanların dünyasını genişletiyor, bu çok önemli. İkincisi siz büyük bir bölgenin adamısınız, bu bölge vatan savunmasında özellik gösteren yerlerdir. Her kavgacı memleketin önemli şüheda abidesi olmaz. Mesela Almanya iki tane cihan harbi çıkardı, böyle Çanakkale gibi bir savunma yeri yok, saldırabildiği kadar saldırabiliyor savunmaya gelince böyle bir şey yok.

Onun için bu bizim için önemli bir abidedir, bu abidenin etrafında yatan insanlar için Mehmet Akif Ersoy, Bedri’n aslanları ancak bu kadar şanlı idi demiş. bunu anlamıyor tabi bazıları. Vay Bedri’n aslanlarını mı mükayese ediyorsunuz? -evet ediyoruz.

“TABİATI BOZMAMAK, MİLLİ VAZİFENİZ OLMALI”

Çünkü İslamiyetin doğduğu savaş başka, islamiyeti batmaktan kurtaran savaşta onun kadar muhteremdir en azından ve bu önemli bir abidedir. Etrafını korumak, bunun tabiatını korumak, böyle üç beş tane ev yapacağız diye olur olmaz böyle her yeri doldurmamak, tabiatı bozmamak, milli vazifeniz olmalı. Devlet buraya boğaz başkanlığı kurdu, bunun kurallarına itiyat edecekseniz, ettireceksiniz. Bunun başka çaresi yok.

Zenginlik bina yapmakla olmaz, zenginlik; ziraat ile olur, sanayi ile olur.Ciddi iş çıkarmaya bakacaksınız ve meslek ciddi meslek ile olur. Hepinize Allah zihin açıklığı versin, Biga Kütüphanelerinize gidiniz. 2'inci fuar hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Ardından açılış kurdelesi kesilerek söyleşi programına geçildi.

Açılışı Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından yapılan fuar, bir hafta süresince kültür- sanat, tarih, bilim ve kitap dünyasının en çok takip edilen isimlerini Bigalılarla buluşturmaya devam edecek.

Bahar Karakurt

Editör: Haber Merkezi