Perinçek'in paylaştığı bilgilere göre, Assos yakınında bulunan antik uydu kentinde, genellikle görülmeyen bir kaya mezarı tarzı gözlemleniyor. Bu uydu kentinin Assos kentinden farklı bir yapıya sahip olması ve kaya mezarlarının dikdörtgen şekiller yerine farklı bir tasarıma sahip olması dikkat çekici.

Gemi trafiği, yat yarışları nedeniyle askıya alındı Gemi trafiği, yat yarışları nedeniyle askıya alındı

Prof. Dr. Perinçek'in soruları ise oldukça düşündürücü. Assos yakınlarında yaşayan insanlar ile Assos halkı arasındaki farkı merak ederken, dikdörtgen kaya mezarlarının neden kopya edilmediği ve bu uydu kentinin halkının farklı bir ırka mı ait olduğu gibi sorular sorgulanıyor. Ayrıca, kaya mezarlarının baş koyma yerinin, diğer bölgelerde görülen dikdörtgen kaya mezarlarından farklı olduğu ve insanların boylarının da Assos'takilere göre daha kısa olduğu belirtiliyor.

Perinçek, bu gözlemlerini uzun yıllardır jeoarkeoloji çalışmaları yaparak ve birçok arkeoloji kazısına katılarak elde ettiğini belirtiyor. Ancak, kesin cevapların arkeologlar tarafından verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Perinçek’in yönelttiği sorular;
1- Assos yanı başında yaşayan bu insanların Assos halkından farkı nedir.
2- Assos'ta dikdörtgen kaya mezarları yaygın bir şekilde kullanılırken, uydu kent halkı neden onları kopya etmemişler.
3- Onlar Assos kenti kıyısına göç edip yerleşmiş farklı bir ırk mı?
4- Tüm Anadolu'da yaygın olarak görülen dikdörtgen şekilli kaya mezarlarında baş koyma yeri görülmezken, bu uydu kentte neden bu tarz kaya mezarı var? Not: Ben görmedim, arkeolog arkadaşlarım görmüş olabilir.
5- Bu kaya mezarlarına konulan insanların boyları Assos kentinde yaşayanlara göre neden daha kısa. Bu kaya mezarlarına kısa boylu bir arkadaşımı yatırdım, fotoğrafını çektim. O arkadaşım mezara sığdı ama orta-uzun boylu bir kişi baş yeri olan mezara sığamaz. Assos antik kenti mezarları buradaki mezarlardan daha geniş ve uzun.

Editör: Haber Merkezi