Biga'da Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) çerçevesinde toplantı gerçekleştirildi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda, üniversite, sanayi ve kamunun bir araya gelmesinin hizmetlerin bütünlüğü açısından önemli olduğunu belirtti.

Daha çok üretip ihracatı artırarak, milli geliri arttırmayı hedeflediklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdür Uzmanı Orhun Melik Buran, “Ulusal Ar-Ge istatistiklerine bakacak olursak 2007 yılı ve 2017 yılı arasında toplam Ar-Ge harcamaları belli bir Trend halinde artış gösteriyor. Bunda belki de en büyük katma değer devletimizin Ar-Ge faaliyetlerine verdiği önem diyebiliriz. Tabii ki istatistikler tek başına çok bir şey ifade etmiyor, bunun gayrisafi yurtiçi hasılı organlarımızda kişi başı yüzde 0,96 mertebesinde bir Ar-Ge harcaması yapıyoruz. Bu eşiğin bu yıl itibari ile 150’ye ulaştığını düşünüyoruz. Açıkçası kısa vadede yüzde bir buçuk mertebesine ulaşmasını hedefliyoruz. Bakanlık olarak geçtiğimiz yıllarda da çalışma yürüttük. Bildiğiniz üzere ülkemiz ekonomide orta gelir tutsağı olarak tarif edilen kişi başı milli gelirin artmaması yani bizimki 9 bin 600 dolar mertebesinde takıldı. Bu rakamını arttıramıyoruz. Burada da daha çok üreterek ihracatımızı artırarak bu eşiği aşmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda da bu eşeğin kısa sürede aşmak amacıyla ülke örneklerini inceledik. İncelediğimiz ülke örnekleri ise yeni süre yeraltı kaynakları bakımından sosyolojik kültürel anlamda birçok parametreye baktık. Örneğin; Polonya, İsveç gibi ülkeleri inceledik. Onlar nasıl geçmişler, neye yatırım yapmışlar, nasıl o süreci aşmışlar. Çünkü bu eşik 35 yılında aşan ülkeler olduğu gibi hiç takılmadan direkt geçen ülkelerimiz de var. Bu kapsamda da biz bir odak sektör çalışması yapmıştık. Bu odak sektör çalışmasında da ithal yaşantısı yüksek, ithalat oranları yüksek, rakamları yüksek, kimya, makine teçhizat, elektrik ve gıda. Gıdayı seçme amacımız da rakamları çok yüksek olması. Gıda anlamında dışarı bir bağlantımız var. Bu kapsamda da faaliyetlerimizi yürüttük. Daha sonra diğer bir istatistiğimize bakacak olursak kurumlarımızın Ar-Ge harcamalarınızın dağılımını aktardık. Burada en büyük payı özel sektör üstlenmiş, % 0,57 mertebesinde bir
Ar-Ge harcaması var. Kamu % 10’la, % 0,96'lık payda yer alırken yüksek öğrenim kurumları da 150 mertebesinde diyebiliriz. Burada sanayinin de Ar-Ge harcamasının da arttırılmasını hedefliyoruz.” Dedi.

Toplantıda konuşan KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Özgür Özay, Çanakkale'nin faaliyetler ve çıktılar anlamında orta iller arasında bulunduğunu söyledi.

Bakanlığın artık KÜSİ'nin tabana yayılması için iş birliği protokolleri hazırlamalarını, bu protokoller kapsamında da sanayi odaklı firma ile üniversite arasında yüksek lisans tezi yapılmasını istediğini aktaran Özay, "Bu anlamda 2018 yılında bir iken 2019 yılında üç iş birliği protokolü imzaladık. Dördüncüsü de Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile şu an hazırlık aşamasında. Yakın zamanda inşallah imzalanacak ve bundan sonra üniversite-sanayi ortaklı Ar-Ge projeleri gündeme gelecektir. Biz bu anlamda Sayın Valimizin öncülüğünde büyük firmalarımız İÇDAŞ ve DOĞTAŞ ile Ar-Ge anlamında ya da Organize Sanayi Bölgesi ile çatı protokolleri yapmak istiyoruz. Her iki kurumun ortak proje kültürünün gelişmesi anlamında da faydalar sağlayacaktır." Dedi.

Toplantıya, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer ile oda başkanları katıldı.

Cahit Mavili

Editör: Haber Merkezi