Hazine destekli düşük faizli tarım kredileri kararnamesi 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girdi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2024, 2025 ve 2026'da tarımda kullandırılacak hazine destekli düşük faizli yatırım ve işletme kredi limitlerinde ve kriterlerinde değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’nin 30 Aralık 2023 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın “T.C. Ziraat Bankası AŞ. ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nce Tarımsal Üretime Dair Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar”ı ile hem kredi limitleri artırıldı hem de kredi kullananlar için kriterlerde değişiklikler yapıldı. Karar, 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girerek 31 Aralık 2026 tarihine kadar uygulanacak.

KREDİ LİMİTLERİ HER YILIN SONUNDA REVİZE EDİLECEK

Cumhurbaşkanlığı kararı, 2024- 2025 ve 2026 yıllarını kapsıyor. Her yılın sonunda kredi üst limitleri revize edilecek. Konu ile ilgili Biga Ziraat Odası başkanlığından yapılan açıklamada, “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince, 1/1/2024-31/12/2026 tarihleri arasında Karar'da yer alan tabloda belirtilen konularda, Bankaca tarım kredilerine uygulanmakta olan cari faiz oranlarından kredinin konusuna göre değişmekle birlikte %25-%100 arasında indirim yapılarak düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullandırılacaktır. Kararda belirtilen konulara yapılacak faiz indirimleri planlı üretim, sözleşmeli üretim, atıl işletme alımı, kendi yemini üretme/mera kullanımı, yurtiçinde doğan ve genomik testten geçmiş hayvan alımı ve kullanımı, yenilenebilir/atık enerji kullanımı, kadın/girişimci ve/veya genç çiftçi, ve benzeri kriterlerin uygulanması durumunda tabloda belirtilen oranlarda artacaktır. Üreticilere kullandırılacak olan işletme ve yatırım kredisi üst limitleri konularına göre değişmekle birlikte 5.000.000 lira ile 200.000.000 lira arasındadır. Kararın yürürlükte olduğu dönem boyunca kredi üst limitleri her yılın sonunda takip eden yılın ocak ayının birinci gününden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu tarafından periyodik olarak yayımlanan Tarımsal girdi Fiyat endeksine göre revize edilecektir. Düşük faizli kredi kullanmak isteyen üreticiler 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında olan tarımsal ürünlerini, yatırıma konu olan varlıklarını (ahır, kümes, hayvan, vs.), doğrudan kredi konusu olmamakla birlikte, bu faaliyetin yapılabilmesi için gerekli girdilerin alınması amacıyla kredi kullanılan tarımsal varlıklarını kredi tutarı üzerinden sigorta yaptırmak zorundadır.”ifadeleri kullanıldı

Editör: Haber Merkezi