Çanakkale Orman Bölge Müdürü ve Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, sosyal medya hesabından önemli bir uyarıda bulundu. Akkan, çam balı ve çam pamuklu koşnili (Basra Böceği) (Marchalina hellenica) konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Çam pamuklu koşnilin protein ihtiyacını karşılamak için kızılçam, karaçam ve fıstıkçamı ağaçlarının öz suyunu emdiğini belirten Akkan, bu böceğin emdiği öz suyun düşük miktarda protein içermesine rağmen yüksek miktarda su ve şeker içerdiğini ifade etti. Koşnil böceğinin, aldığı suyun gerekli olan kısmını aldıktan sonra geri kalanını vücudundan atarak çam balının kaynağını oluşturduğunu açıkladı.

Dönmez ailesinin acı günü Dönmez ailesinin acı günü

Akkan, çam balının üretilmesi için çam pamuklu böceğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu böceğin sadece kızılçam, karaçam ve Halep çamında yaşadığını belirtti. Ayrıca, arının basurayı çam ağacı üzerinden alarak kendinden kattığı enzimlerle işleyip kovana getirmesi ve peteklerde suyunu uçurarak olgunlaştırması sonucu çam balının elde edildiğini ifade etti.

Çam balının düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesinin kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu dile getiren Akkan, bu etkisiyle tansiyonun dengelenmesine yardımcı olduğunu ve kalp ile damar sağlığını desteklediğini belirtti. Ayrıca, çam balının kansızlığa iyi geldiğine de dikkat çekti.

Ancak, Akkan, çam pamuklu koşnil böceğinin doğada normal seviyede bulunmasının arıcılık ve çam balı üretimi için gerekliliğine dikkat çekerken, populasyonunun artarak epidemi yapması durumunda ağaçlara ve ormanlara zarar verebileceğini de vurguladı.

Bu açıklamalarla, çam balı üretiminde ve orman ekosisteminde önemli bir rol oynayan çam pamuklu koşnilin bilinçli bir şekilde yönetilmesi gerektiği bir kez daha vurgulanmış oldu.

Muhabir: Bahar Karakurt