Biga’da hibrit tohum toprakla buluştu Biga’da hibrit tohum toprakla buluştu
Çanakkale Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Turna, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi “Memleketin Kurtuluş Çarelerinden Biride Kooperatifleşmektir” bu söze çok inanan ve faaliyetlerini gösteren birlikte hareket edildiğinde büyük işler başarabiliriz.” dedi.

Kooperatif hakkında bazı bilgiler veren Mustafa Turna, Sınırlı Sorumlu Çanakkale Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği 1997 yılında kurulmuş olup halen 24 tarımsal amaçlı kooperatif ortağı olan ve ülkede faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü olduğunu söyledi.

Çanakkale Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği’nin Biga’da hizmet vermeye devam ettiğini belirten Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Turna, konuşmasına şöyle devam etti.

“Günlük süt üretim miktarımız mevsimsel değişimleri de göz önünde bulundurduğumuzda ortalama 75 ila 80 ton civarında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı zamanda Bölgemizdeki en kaliteli çiğ süt üretiminin liderliğini uzun yıllar elimizde bulundurmamaktayız. Yine günümüzde de bu anlamdaki faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Birlik olarak aslında birçok hizmetimiz söz konusu fakat belli başlı ana başlıklar halinde toplamayı istersek şunları söyleyebiliriz. Üyelerimizle bağlı bulunan kooperatifimize tarım ve sektör alanındaki yenilik ve değişimlerden sürekli haberdar etmek, onları bilgilendirmek, bu anlamda eğitimler vermek faaliyetlerimiz hızla devam etmektedir. Bölgemizdeki çiğ süt kalitesini arttırabilmek adına eğitim ve laboratuar projesini ÇÖMÜ Biga Meslek Yüksekokulu süt ürünleri bölümü ile sürdürmekteyiz. Bu durumda da tüm üreticilerimize gerekli eğitimler verilmiş ve halihazırda son modernize sistemdeki laboratuarımızı ortaklarımıza kullandırmaktayız. Değinmeden edemeyeceğimiz bir diğer konu kooperatiflerimize faizsiz bir şekilde kredi avansı sağlıyoruz. Bu dar boğazlı ekonomik sıkıntı da onların bir nebze nefes almaları bizim için çok önemli. Aynı zamanda kooperatiflerin ihtiyaçlarını gidermeye yönünde daha hijyen ve modern sistemlerde üretmelerine yardımcı olmaktayız.
Son 2 yıldır bize bağlı ortakların süt sanayisinden almış olduğu hizmet bedeli adı altında %8 ila 10'luk bir ödenek söz konusuydu. Fakat son iki yıldır bizim üreticimiz bundan alamıyor. Bu bütün Kooperatiflerimize sıkıntılar teşkil etmekte özellikle küçük ölçekli Kooperatiflerimiz maddi anlamda zorluklar çekmekte, az önce de bahsettiğim gibi bu faizsiz kredi ve uygun ödeme planı çıkardığımız krediler sayesinde bu durumun biraz olsun hafifletmeye çalışıyoruz. Son birkaç yıldır konsantre fiyatları %200 gibi bir artış göstermesi bizim üreticimizin hatta Türkiye'deki bütün tarım üreticisinin kanayan yarası halindedir.
Tabii ki bilgi alışverişinde bölgemizde bulunan tüm sivil toplum örgütleri il ve ilçe tarım müdürlükleri aynı zamanda üniversitedeki bağlı bölümlerle yazılı ve görsel iletişim halindeyiz, bilgi alışverişlerimizde devam etmekte ki zaten bulunduğumuz birçok projede de bunun örneğini yansıtmış bulunmaktayız. Sınırlı Sorumlu Çanakkale Hayvancılık Kooperatifleri Birliği olarak biz kooperatifleşmenin ve burada olmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu güç teşkil ettiğini çok iyi biliyoruz. Zaten bu amaç doğrultusunda faaliyet göstermeye devam ediyoruz. Bunun daha çok iyi bir örneğiyiz bölgemizde. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi “memleketin Kurtuluş çarelerinden biride kooperatifleşmektir” bu söze çok inanan ve faaliyetlerini gösteren ve birlikte hareket edildiğinde büyük işler başarabileceğimiz gerçeğiyle tüm üreticilerimize bol kazançlar diliyoruz” dedi.

Mehmet Özdeş

Editör: Haber Merkezi