İBB Başkanı İmamoğlu'nun "ihaleye fesat karıştırma" suçundan yargılanmasına devam edildi İBB Başkanı İmamoğlu'nun "ihaleye fesat karıştırma" suçundan yargılanmasına devam edildi
Kurban alırken nelere dikkat edilmeli ve hangi hayvanlar kurban edilebilir? soruları Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların gündeminde. Biga ve köylerinde kurbanlık satışları başladı. Kurban alımları sırasında dikkat edilmesi gereken konularda Prof. Hayvan Yetiştiricisi Savaş Dursun vatandaşı uyardı. İşte Kurbanlık alırken dikkat edilecek noktalar…

Prof. Hayvan Yetiştiricisi Savaş Dursun, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilgiler verdi.

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Peki kurbanlık hayvan seçerken nelere dikkat edilmeli? Hangi hayvanlar kurban edilir? Hayvanlardan sadece KOÇ, KOYUN, KEÇİ, DANA, DÜVE, İNEK, MANDA ve DEVE KURBAN edilebilir.

Bunlardan KOÇ, KOYUN ile KEÇİ 12 ay (1) yaşını, DANA,DÜVE, İNEK ve MANDA 24 ay (2) DEVE 60 ay (5) beş yaşını bitirmiş olmalıdır.

Kurban Bayramı öncesi SAĞLIKLI kurbanlık seçimine dikkat edilmesi gerekir. Vatandaşlar öncelikle kurbanlığını veteriner hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını unutmamalıdır, hayvanların kulağında KÜPE NUMARASININ bulunmasına dikkat edilmelidir.

Dişlerini kontrol etmeyi bilmeyen vatandaşlar !

Özellikle büyükbaş hayvanların pasaport (Nufüs Kağıdı) dediğimiz İl veya İlçe Tarım müdürlükleri tarafından verilen resmî belgeyi SATICIDAN isteyip kurban edeceğiniz hayvanın 24 aylık yaşını doldurmuş olmasını veya kaç yaşında olduğunu bilmelidir, ayrıca bu belgeden hangi aşılarının (ŞAP,ÇİÇEK,BRUCELLA,LSD) eksiksiz olarak yapıldığını kontrol edebilirsiniz.

FİZİKİ DURUŞ

Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması gerekir, ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, gözlerinde körlük, şişlik ve ödem bulunan, boynuzu kırık, aşırı zayıf, kısacası KUSURLU hayvanların satın alınmaması gerekir. Unutulmamalıdırki KUSURLU HAYVANLAR DİNİMİZCE KURBAN OLARAK KABUL EDİLMEZ. Bu konuda ısrarcı olursanız Sadece et Sahibi olursunuz.

Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren hareketli ve gösterişli hayvanların tercih edilmesi gerektiğini belirten Savaş Dursun,
“Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir KURBANLIK seçmiş olacaktır.
Rabbim keseceğiniz KURBANLARINIZI KABUL ETSİN.” Dedi.

Yasemin Özdeş

Editör: Haber Merkezi