Biga Devlet Hastanesinde “Numune Alma Yöntemleri Eğitimi” Verildi Biga Devlet Hastanesinde “Numune Alma Yöntemleri Eğitimi” Verildi
Biga Meslek Yüksekokulu; Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Organize Sanayi Bölgesi (BİGA OSB), Çanakkale Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş., DOĞTAŞ Kelebek Mobilya San. ve Tic. AŞ., CENAL Elektrik Üretim A.Ş arasında “Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Biga Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen 3+1 Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imza törenine; Biga Kaymakamı Mustafa Can, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur ve BİİBF Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Belediye Başkan Yardımcısı Sıtkı Keçeci ve protokolü imzalayacak kurumların yetkilileri katıldı.

Törende yaptığı konuşmada ülke’de halen işsizlik sorunlarının olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, “Asırlardır devam eden devlet kapısında iş bulma, üniversitelerde, diğer kurumlarda her yerde hemen hemen böyle bir beklenti var. Çoğumuz bu sıkıntı ile karşı karşıya geliyoruz. Binlerce, yüz binlerce insan kamu kuruluşlarına müracaat ediyor. Halbuki özel sektörün canlandırılması gerekir. Girişimcilik ruhunun geliştirilmesi gerekir. Genç bir nüfusa sahibiz, herkesi kamu kurumlarında istihdam etmek mümkün değil, zaten buna çok da gerek yok. Eğer sadece istihdam amaçlı hareket edilirse, sosyal amaçta ülke ekonomisi istenilen yere varamaz yerimizde sayarız. Dünya ile yarış yapmak istiyorsak girişimcilik ruhunu ileri teknolojilere getirmek durumundayız. Tabii herkes üniversite mezunu olacak; 4 yıllık lisans, doktora yapacak diye bir şey yok. Vasıflı ara insan yüzüne de çok fazla ihtiyacımız olduğunu sektör temsilcileri de bilir. Nitelikli ara insan yüzü Türkiye'nin çok fazla sıkıntı çektiği alanlardan birisidir. Benim hayatım bu konularda geçmiştir. Teori çalışmalarının yanında piyasada uygulamalar araştırmalar yaptım. İşverenden önemli bir kısmı istedikleri işgücünün bulamamaktan yakınırken piyasalarda milyonlarca insanlar da iş bulamamaktan dert yakınır. Demek ki bir sıkıntı var. Yani bu kadar mezun varken niye işverenler istedikleri elemanı bulamıyor. İşte bu türde ilişkilere üniversite-sanayi işbirliği diyoruz.” Dedi.

BİGA’YA ÇOK BÜYÜK BİR KATKI SAĞLAYACAKTIR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Eskiden beri teorik altyapısı olmakla birlikte maalesef uygulamalarda oldukça sıkıntılar olan bir alanda yani bir türlü bunu uygulamaya ülkemiz geçilmiyordu. Meslek liselerinde yaşandı, maalesef çok olumsuz bir tablo ortaya çıktı, istismar edildi. Hem öğrenciler tarafından, hem iş yerlerimiz tarafından sadece formalite icabı gelip staj yapan öğrenciler oldu. Bunlar araştırmalarda ortaya çıkıyor. Ne öğrenci kendine tam verebiliyor ne de sektör işte hal hatır dostların referansı ile giden birçok stajyer öğrenci kendisini yetiştirmenin değil sadece o formu doldurmanın peşinde. Bu tür görüntülerle ülkemizin istenilen düzeye gelmesi mümkün değil. Sanayici istediği nitelikteki insan yüzünü bulamamaktadır. İşte bu bizim şu andaki uygulamamız ve çoktan Türkiye'de henüz çok fazla yaygın olmadığını hocalarımız da dile getirdiler. Biga’ya inşallah çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Umarım diğer Meslek Yüksekokullarında böyle bir atılım başlatırız. Tabii Biga’da bunun başlaması benim açımdan önemli. Ben biliyorsunuz Bigalıyım. 1987'den beri Bigalıyım ve sürekli her yaz gelmiş olduğum bir ilçede üniversitenin böyle güzel bir meslek yüksekokulunda böyle bir faaliyetin başlatılması bizi oldukça memnun etmiştir. Çok daha önemli çalışmalara inşallah imzalar atarız hep birlikte ilerleyen dönemlerde. Bu hem öğrencilerimize yetişmelerinde çok önemli ivme kazandıracaktır, önemli bir birikim kazandıracaktır. Çünkü piyasayı bilmeden, iş yerini bilmeden mezun olan öğrencinin hiçbir anlamı yoktur. Sektöründe işine yaramaz. Ben YÖK'teki birçok toplantıda dile getirirdim akademik yükselmelerden mutlaka bunu YÖK'te bu mevzuat çalışmalarını bizzat kendim teklif ettim. Doktor öğretim üyesi o zaman yardımcı doçentti. Profesörlükte hocaların bırakın öğrencileri mutlaka belli bir süre piyasada her mesleğin bir piyasası vardır. Bunları piyasada belli bir dönem piyasanın içerisine girip gerçekleri görmesi böyle bir kazanıma sahip olmalarını teklif ettim. İnşallah ileride bu uygulanır. Hocalarımız için de önemli yani hocaların da tamamen piyasadan habersiz teorik düzeyde vermesi yetersizdir. Üniversiteler piyasacı mantığı ile hareket etmez, orası fikir üretir. Ama sağlam fikir üretebilmek için kendi piyasasında bilmesi mutlaka gerekir. Bunun hayırlara vesile olmasını güzel sonuçlar ortaya çıkarmasına sadece Biga'mıza değil ilçemize, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamasını Allah'tan niyaz ediyorum.”


Konuşmaların arasında Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Organize Sanayi Bölgesi, Çanakkale Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş., DOĞTAŞ Kelebek Mobilya San. ve Tic. AŞ., CENAL Elektrik Üretim A.Ş kurumların yetkilileri protokolü imzaladılar.


Yasemin Özdeş

Editör: Haber Merkezi