Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Seçildi Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Seçildi
Biga’da 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Ahilik Haftası kutlamaları yapıldı.

32. Ahilik Haftası kutlamaları için Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törene, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İlçe Kaymakamı Mustafa Can, Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, yönetim kurulu üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Çelenklerin sunulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur konuşmasında, Ahilik kültüründen gelen esnaf ve sanatkarların her zaman devletin ve milletin yanında olduğunu bugüne kadar yaşanan her olumsuzlukta olduğu gibi bundan sonra da ilk yardıma koşacak esnaf ve sanatkar olduğunu söyledi.

Mutur, " Ahilik bu topraklara mahsus olup 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulan bir esnaf teşkilatının adıdır. Ahilik teşkilatı ilk meslek kuruluşlarından yani meslek ve sanatı çıraklıktan alarak ustalık aşamasına kadar mesleğin bütün inceliklerinin yanı sıra ahlaklı, erdemli ve ilim sahibi insanlar yetiştirmiş olup sevgi ve saygı dolu bireyler hedeflemişlerdir. Bu değerlerimizin unutulmaması için gayret sarf eden derneklerimize, esnaflarımıza teşekkür ediyorum. Ahilerin temelinde kardeşlik, barış, huzur ve ahlak vardır. Dini esaslara bağlı bir kuruluş olup Esnaf ve Sanatkarları dürüst olmaya davet eder. Ahilik bizim tarihimizde Anadolu Selçuklu döneminde başlamış ve Osmanlı döneminde devam etmiştir. Cumhuriyet döneminde olgunlaşmıştır. Günümüzde esnaf ve ticaret odalarını temsil eder. Ahiliğin kendi içinde de kuralları vardır. Alnı açık olmalı, eli açık, cömert, yardımsever olmalı, sofrası kapısı açık olmalı, dilini yalandan gıybetten iftiradan bağlamalı, gözünü ayıp aramaktan elini haramdan bağlamalı, belini bağlamalı kimsenin namusuna göz dikmemelidir. Böyle güzel ülkelerle var olmuş Ahilik Cumhuriyetimizin kuruluşu ile birlikte esnaf teşkilatımız yasal düzenlemelerde bugüne kadar çalışmalarına devam etmiş ve edecektir. Ahilik kültüründen gelen biz Esnaf ve Sanatkarlar her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olmuş bundan sonra da her daim böyle olacaktır. Bugüne kadar yaşanan her olumsuzlukta olduğu gibi bundan sonra ilk yardıma koşacak Esnaf ve Sanatkarlardır. Her daim devletimizle ve milletimizle el ele olmak bizim için gurur ve onur meselesidir." diye konuştu.

Biga Kaymakamı Mustafa Can ise Ahiliğin ekonomik ve ticari faaliyetleri yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas aldığını söyledi.

Kaymakam Can konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Ahi kelimesi cömert ve kardeş anlamlarına gelmektedir. Bu nedenle bizim medeniyetimiz bizi sadece inanç birliğinde kardeş yapmamış, hayatın her alanında kardeş yapmıştır. Özellikle de ticari alanda hayati öneme sahip Ahilik gerçekten toplumsal dokumuzun önemli bir kültürüdür. Ahilik dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik işçinin, çalışanın, üretenin, helal kazancın, ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olmuştur. Ahiliğin kardeşlik ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendini şiar eden esnaf ve sanatkarlarımız “elini, kapını ve sofranı açık tut” öğretisini yaşam felsefesi olarak kabul etmiş, muhtaç ve ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında olmuştur. Esnaf ve sanatkârlığın meslek ahlakı olgun kişilik, doğruluk ve tevazu ile harmanlayan Ahilik kültürünün Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında etkili rol oynamıştır. Osmanlı demek Ahilik Teşkilatı demektir. Osmangazi devletin başına Ahil usulü ile kılıç kuşanarak gelmiştir. Dolayısıyla millet olarak Anadolu'daki bin yıllık varlığımızın hem temel taşı, hem de harcı esnaf ve sanatkarlarımızdır. Onların inancıdır, ahlakıdır, gayretidir, mücadelesidir. Ahilik teşkilatı ve esnaf sanatkarları ahlakı ve felsefi prensipler altında birleştirerek Anadolu'da birlik ve beraberliğin refahın sağlanmasına toplumsal düzenin test edilmesinde öncülük etmiştir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri günümüzde de Esnaf ve Sanatkarlarımıza yol göstermektedir. Asırlar öncesinden bugüne uzanan yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği, ülkemizin 2023 hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir.”

Biga’da 3 bin 200 küçük esnaf ve sanatkar ile bin 600 tüccarın bulunduğu belirtilen Ahilik Haftası kutlama programında yılın kalfası, çırağı ve mezun öğrencileri ile geleceğin Ahilerine ve yılın Ahilerine plaketleri takdim edildi.

Halk oyunu gösterilerinin ardından Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulamalı Ticari İşlemler Atölyesi açıldı.



Cahit Mavili














Editör: Haber Merkezi