Çetin; "Şu an 80 civarında vaka var" Çetin; "Şu an 80 civarında vaka var"
Biga Belediye binası içinde kurulan stantta, diyabet konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Belediye personeli ve ziyaretçileri tarafından ilgi gören etkinlikte; Diyabet söyleşileri, şeker taramaları, broşür dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca Tip 2 Diyabetin önlenebilir olmasından dolayı sağlıklı beslenmeye dikkat çekilen stantta tam buğday ekmeği, ara öğün (meyve, süt, kuru yemiş, galeta, su ) ikramlarında bulunularak porsiyon kalori değerleri paylaşıldı.

Biga Devlet Hastanesi Diyabet Hemşiresi Nihal ALICI ve stajyer öğrenciler tarafından yapılan bilgilendirmelerde, Diyabet’i (şeker hastalığı), “pankreas adı verilen organ içinde, insülin salgılayan beta hücrelerinin herhangi bir nedenle sayısında ya da işlevlerinde (fonksiyonlarında) azalma sonucu gelişen kan şekeri yüksekliğinin söz konusu olduğu bir hastalıktır.” şeklinde tanımlandı.

“Bulantı, kusma karın ağrısı diyabet belirtisidir”

Diyabet Hemşiresi Nihal ALICI yaptığı açıklamada,” bulantı, kusma, yorgunluk, karın ağrısı, derin solunum, nefesinde aseton kokusu, dalgınlık, kilo kaybı, sık idrara gitme (özellikle geceleri), ağız kuruluğu, çok su içme, ciltte kurulukları olan insanların diyabet belirtisi verdiği ve hemen doktora giderek gerekli incelemeleri yaptırması gerekiyor.” Dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde, Biga Belediyesi ve Biga Devlet Hastanesi'nin katkılarıyla Belediye hizmet binasında gerçekleşen etkinlikte Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Başhekim Yardımcısı Dr. Erhan Büyük, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nursel Yılmaztürk, Dahiliye Uzmanları Dr. Özay Ayvaz ve Dr. Bayram Korkut da standı ziyaret ederek konunun önemine dikkat çektiler.

Etkinlik kapsamında, Biga Belediyesi binasında şeker ölçümü ve diyabet risk testi yapılırken Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan da standı ziyaret ederek test yaptırdı.

Mehmet özdeş

Editör: Haber Merkezi