Türkiye’de bir ilk! Ceviz ve Badem Fuarı Biga'da kapılarını açtı Türkiye’de bir ilk! Ceviz ve Badem Fuarı Biga'da kapılarını açtı
Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, süt üreticilerinin sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek fiyatların yükseltilmesini istedi.

Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, yaptığı açıklamada, “Süt fiyatları acilen artırılmalı, üreticiden alınan sütün en düşük fiyatı 2 lira 80 kuruşa yükseltilmesi gerekiyor. 1 litre çiğ süt satan üreticimiz, karşılığında 1.5 kilogram yem alabilmelidir. Dövize bağlı girdi maliyetlerindeki artışlar ortadayken, üretici fiyatlarının sabit kalması kabul edilemez. Ulusal Süt Konseyi en kısa zamanda yeni fiyat belirlemek için bir araya gelmelidir, aksi takdirde süt hayvancılığının bu şekilde sürdürülmesi mümkün değildir. Çiğ süt fiyatları 14 aylık süre için brüt 2 lira 30 kuruşta sabitlenirken, bu tarihler arasında süt yem fiyatları yüzde 15,4, saman yüzde 21,2, mısır silajı yüzde 21,1, yonca otu ise yüzde 15,2 oranında artmıştır. Girdi fiyatlarındaki artışı kontrol edemeyen fakat üretici fiyatlarını uzun süre sabitleyen bir sistemin dünyada örneği yoktur.” Dedi.

Yöredeki üreticilerin “elektrik, yem bitkileri için sulama suyu, mazot ve gübre gibi girdiler sürekli artarken bir de bunlara yemdeki fiyat artışı eklenince işin içinden nasıl çıkacağımızı şaşırdık” dediğini ifade eden Güray ERGÜN “Üretici haksız mı? Bakıyorsunuz yemin çuvalı 100 TL olmuş, nasıl haklı olmasın, nasıl zor durumda kalmasın? Süt hayvanlarının kesime gitmemesi için süt hayvancılığının sürdürülebilir olması için bu fiyat olması gereken fiyattır. Önümüzdeki süreçte süt hayvanları kesime gidebilir. Acilen süt fiyatlarının yukarıya çekilmesi gerekiyor.” Diye konuştu.

Cahit mavili

Editör: Haber Merkezi