Biga'da 26 Nisan Cuma Nöbetçi Eczane Biga'da 26 Nisan Cuma Nöbetçi Eczane
Çanakkale'de vaka sayısının 26 kat arttığını Türkiye'de 1'inci olduğunu hatırlatan Dr. Serdar Hıra, “Biga ve Çan’daki, vaka artışlarını kurallara uyarak aşabilecek güçteyiz” diye konuştu.

Çanakkale bölgesinde çok ciddi bir vaka artışı ile karşı karşıya olduğunu belirten Özel Biga Can Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Serdar Hıra, " Dünya genelinde 137 milyon vakanın olduğu ve 3 milyon kişinin hayatını kaybettiği bir pandemi ile karşı karşıyayız. Türkiye'mizde ise bu süreçte 4 milyon vaka sayısı tespit edildi ve ne yazık ki 35 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığımız tarafından açıklanan illere göre risk durumunda, son günlerde Çanakkale ilimizde COVID-19 vaka sayısında artış olduğu ve aktif vaka sayısının 100 binde 962,98 olduğu açıklandı." dedi.

Vaka artışlarının kurallara uyarak aşabileceğini belirten Dr. Serdar Hıra, "Son günlerde artan vaka sayılarının Türkiye'miz için sıkıntılı günlerin yeniden olabileceğini düşündürmektedir. Sosyal mesafe, temizlik ve maske kurallarına uymanın önemli olduğu toplumumuzda herkes tarafından artık bilinmektedir. Ancak kapalı mekânlarda ister iş yerleri olsun ister ailece olan toplantılarda COVID-19' un yeniden artışa geçtiği de hepimizin malumudur. Bu konuda hassas olmamız gereken bir durumdayız. COVID-19 mikrobu eğer akciğerlere ilerlerse çok daha ağır seyretmekte ve yoğun bakım ihtiyacına yol açmaktadır. Bu da belli bir süreden sonra sağlık sisteminde çok ciddi bir yüke ve yoğun bakım ihtiyaçlarında problemlere yol açma ihtimalini doğurmaktadır. Bundan dolayı biz yeniden sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarını hatırlatmak istedik. COVID-19'un tanısını PCR testleri ile koymaktayız. Güney Afrika ve İngiltere varyantları bulaştırma konusunda en fazla problem oluşturan alt tipler olarak bilinmektedir. COVID-19 varyantlarını yakalamamız da bizim için çok önemlidir. Özel Biga Can Hastanemizde PCR ile tanı koyma işlemleri yapılabilmektedir. Eğer yakın zamanda hasta olan kişiler ile yakın temas içerisinde bulundu iseniz, aynı evde ya da aynı iş yerinde bulunuyorsanız ya da ateş, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı gibi semptomlar gösteriyorsanız en yakın sağlık birimine ya da Özel Biga Can Hastanemize başvurmanızı önermekteyiz. Ayrıca, yeniden bir enfeksiyonla karşılaşma ihtimali açısından antikor testleri yaptırmanız önemli olacaktır. Hastalığı geçiren kişilerde ve aşı olan bireylerde acaba ben bu hastalığa karşı antikor geliştirdim mi, hastalığa karşı antikor seviyelerimin koruyuculuğu var mı gibi sorular ile son zamanlarda karşı karşıya kalıyoruz. Antikor testleri ile kişiler bağışıklık durumunu öğrenebilmektedirler. Bu testleri de şu an hastanemizde yapmaktayız. Unutmamalıyız ki, Çanakkale’mizde ki, özellikle Biga ve Çan’daki, vaka artışlarını kurallara uyarak aşabilecek güçteyiz.” diye konuştu.

CAHİT MAVİLİ

Editör: Haber Merkezi