Matematik derslerinde yeni müfredat Matematik derslerinde yeni müfredat
“OKUL GEZİLERİ ÖNEMLİ”

Bahçeşehir Koleji Biga Kampüsü Ortaokul Psikolojik Danışmanı Esra Şentürk, okul gezilerinin önemini vurguladı.

Esra Şentürk, Öğrencilere öğrenmeyi keyifli hale getirmek için, kendisini ve çevresini keşfetmesine olanak sağlayan okul dışı öğrenme ortamlarında, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkanıyla, yenilikçi eğitim ortamı sunduklarını belirtti.

Şentürk, “İnsan çok yönlü bir varlıktır. Yapılan araştırmalar, öğrenmenin de çok yönlü olduğunu ortaya koymaktadır. Okul ortamındaki her öğrenci, farklı kişisel ve fiziksel özelliklere sahiptir. Bireysel farklılarla zenginleşen okul ortamlarında, kullanılan farklı öğrenme yöntemleri, bilgileri kalıcı hale getirmektedir. Farklılıklar ,öğrencilerin öğrenmeye ilişkin tutumlarını da etkilemektedir. Kimi öğrenciler için sıralı ve adım adım anlatıcı tarafından aktarılan teknik yeterli olurken, kimileri için ise aktarılan bilgiyi somutlaştırmak, görmek , deneyimlemek gereklidir. İşte bu noktada öğrencilerin aktif katılım gösterdiği yaparak ve yaşayarak öğrenme metodu, öğrencilerde bilişsel,duyusal ve sosyal izler bıraktığı ve öğrencilerde olumlu etki bıraktığı için önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzün hızla değişen ve gelişen teknoloji dünyasında öğrenme, yaşam boyu her alanda ve her yerde devam eden bir süreç haline gelmiştir. Günümüzde eğitim ve öğretim sadece okul içerisinde değil, okul dışında da planlı ve programlı olarak yürütülebilmektedir. Okul içerisinde yürütülen eğitim öğretim faaliyetlerini, okul dışı etkinliklerle desteklemek öğrenci ve öğretmenlere önemli fırsatlar tanımaktadır. Yapılan okul dışı faaliyetlerin öğrencilerin motivasyon ve tutumlarını geliştirici, öğrenme isteğini arttırıcı, sosyalleşmesine katkı sağlayıcı etkisi bulunmaktadır. Öğrencilerde aktif olarak öğrenmeyi sağlayabilmek, yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi sağlamak ve öğrenmeyi kalıcı hale getirmek adına okul gezileri düzenlemek bu noktada katkı sağlayacaktır.
Okul gezilerinin öğrenciler üzerindeki olumlu etkilerini ele alacak olursak, ilk göze çarpan nokta öğrencilerin geziler sırasında gözlemlenen mutlu, keyifli, iyi hisseden, heyecanlı ve meraklı tutum ve davranışları olacaktır. Okul gezilerinin çocuklara bilgi, kültür ve yeteneklerini geliştirip, sorumluluk kazandırma, olay ve kişilere nesnel bakış açısıyla yaklaşma üzerindeki etkisi oldukça önemlidir.
Öğrenciler yapılan kültürel geziler ile beraber, içinde bulundukları kültürel mirasa yakından tanık olabilme, olay ve kişileri doğal koşulları içerisinde değerlendirip gözlemleyebilme fırsatına sahip olacaklardır.
Okul içerisinde devam eden akışta öğrenciler için, onların deyimleriyle sıkıcı olan kısım, anlatılanların soyut olarak kalmasıdır. Geziler dolayısıyla birebir tanıklık edip, deneyimleme fırsatı buldukları pek çok durum öğrenmelerini daha kalıcı hale getirmelerini sağlayacaktır. Birden fazla duyu organının devreye girmesiyle daha sağlam ve unutulmayan bilgiler elde edilecek, zeka alanlarının gelişimine katkı sağlanacaktır.
Okul ortamından uzakta, öğretmen ve arkadaşlarıyla beraber vakit geçiren öğrenciler, toplumun olağan akışına tanıklık etme fırsatı bulacaklar, toplumsal kurallara yakından gözlemleyebileceklerdir. Bu da öğrencilerin özgüven gelişiminde oldukça etkili olan bir durumdur. Öğretmen ve arkadaşları ile okul dışı bir ortamda vakit geçirecek sosyalleşme becerileri artacaktır.
Bahçeşehir Koleji Biga Kampüsü olarak, bizler de öğrencilerimizin sosyal açıdan gelişimlerini okul gezilerimizle destekliyoruz. Küçük yaş grubu öğrencilerimize yönelik aktivite içerikli , sosyal ve kültürel gezilerimizi gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda sınav grubu öğrencilerimizi , motivasyonlarını desteklemek, hedef belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla nitelikli liseler ve dünya çapında çeşitli başarılara imza atmış üniversiteler ile buluşturuyoruz.”ifedelerini kullandı

Mehmet ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi