Matematik derslerinde yeni müfredat Matematik derslerinde yeni müfredat
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ’NE İLGİ YÜZDE YÜZ ARTTI

Biga Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tahsin Ergün, Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklik sonrası Biga Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenci sayısında yüksek bir artış olduğunu kaydetti. Ergün, 1300 olan öğrenci sayısının önümüzdeki günlerde daha da artacağını öngördüklerini ifade etti.

Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklikle hem gençler hem de işveren açısından daha cazip hâle gelen mesleki eğitim merkezlerine ilgi, her geçen gün artıyor. Yasal düzenleme sonrasında bir ay içerisinde mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısında büyük artış yaşanmaya başladı. Biga Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tahsin Ergün, teşvikler, desteklemeler ve mesleki eğitim merkezlerinin önemine dair bütün merak edilenleri anlattı.

“İLGİ YÜZDE YÜZ ARTTI”

Okulumuzda şu an itibari ile 1300 öğrenci mevcuttur. Her ne kadar okullar başlamış olsa da bizim okulumuzun yapısı gereği kayıtlarımız 365 gün yıl boyu devam etmektedir. Okulumuzun öğrenci sayısı ile ilgili şu bilgiyi vermem gerekir ki; MESEM’lerin önemi daha iyi anlaşılmış olsun. Geçtiğimiz yıl yani 2021-2022 eğitim öğretim yılı başında okulumuzda kayıtlı öğrenci sayısı sadece 108’di. Sene başında yine 700 civarı öğrencimiz vardı. Bu eğitim öğretim yılı başından itibaren aldığımız öğrenciler ile bugünkü sayımız 1300 öğrencidir. Bu rakamlar öğrenci sayımızdaki artışımızı net olarak ortaya koymaktadır.

“33 ALAN’DA 200’E YAKIN DALDA EĞİTİM VERİLİYOR”

Okulumuzda 33 alan ve 200’e yakın dalda eğitim verilmektedir. Bu alanlarda mesleki eğitim programı, diploma telafi programı ve ustalık telafi programları uygulanmaktadır. MESEM Çıraklık programına baktığımızda daha çok ilginin sırası ile güzellik ve saç bakım hizmetleri, motorlu araçlar teknolojileri ve aşçılık alanlarında yoğunlaştığını görüyoruz. Ustalık telafi programlarına baktığımızda ise ilçemizdeki üretim alanlarıyla doğru orantılı olarak mobilya ve iç mekan, metal işleri ve kaynakçılık ile makine bakım onarım alanlarında yoğun talep olduğunu görüyoruz. Örneğin mobilya alanında 300’ü aşan öğrenci mevcudumuz, metal ve kaynak alanında ise 200’leri aşan öğrenci mevcudumuz vardır. Bu sayılardan da anlaşılabileceği üzere ilçemizdeki üretim alanlarıyla orantılı olarak öğrenci talebi oluşmaktadır.

“İŞVERENLERİ SİGORTA YÜKÜNDEN KURTARIYORUZ”


Devletimiz mesleki eğitime önemi artırmak ve bu alana dikkati çekmek için ciddi manada mali destekler uygulamaya koydu. Bu sistemde çalışan kişilerin sigorta işlemleri okulumuz tarafında yapılmakta ve ödenmekte olup işverenleri sigorta yapma yükünden kurtarmaktayız. Bunun yanına 9, 10 ve 11’inci sınıfta öğrenim gören öğrenciler için ödenmesi gereken ve asgari ücretin yüzde otuzundan az olmayan ve bugünkü asgari ücrete göre 1650 lira tutan çırakların ücretinin tamamı devlet desteği olarak işletmelere ödenmektedir. 12’nci sınıfta olan ve ustalık telafi eğitimine katılan öğrencilerimiz için ise bu rakam asgari ücretin yüzde ellisi oranındaki ücret olan 2750 lirasının tamamı işletmelere destek olarak verilmektedir.

“KISA SÜREDE USTALIK BELGESİ ALMAYI SAĞLAYAN PROGRAM GELİŞTİRİLDİ”

Geçtiğimiz yıl en az lise mezunu olmak şartı ile en fazla 27 haftayı geçmemek üzere mesleki eğitim almak ve yapılacak sınav sonunda başarı olmaları halinde ustalık belgesi almayı sağlayan bir program geliştirildi. Bu program gereği 50 ve üzerinde personeli bulunan işletmelerin ilçe milli eğitim müdürlüğümüzle protokol imzalamaları halinde kapsam dahilinde öğrenci alabilecekler. Biz de gerek işletmelerimizi ziyaret ederek gerekse OSB ve Ticaret ve Sanayi Odamıza bu konuda bilgilendirme toplantıları yaparak Bigamız’daki işletmeleri ve ustalık belgesi almak isteyen adaylarımızı bilgilendiriyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 4000 potansiyel adayımızın olduğu işletmelerle protokollerimizi yaptık. Hatta yine en son 200 personeli bulunan ve OSB’de faaliyet gösteren bir işletmemizle de protokol gerçekleştirdik.

“AMACIMIZ ÖĞRENCİ SAYIMIZI ARTIRMAK”

Günümüzde sadece sanayi sektöründe değil, hemen hemen her alanda ciddi bir şekilde elaman ihtiyacı olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bugün tarım sektöründe de hizmet sektöründe de Bigamız’da ciddi oranda elamana ihtiyaç var. Geçen gün erkek kuaförlüğü alanında 5 işyerini ziyaret ettim. Dördünde kalfa seviyesinde elamana ihtiyaç vardı. Görüştüğümüz demir çelik sektöründe de aynı şekilde, mobilya sektöründe de keza aynı durum var. Bugün köylerimizde tarım sektöründe özellikle yaz aylarında ciddi bir elaman ihtiyacı var. Maalesef istihdam durumunda arz ve talep dengeli değil. Bakanlığımız da bunun farkında olarak mesleki eğitime katılmayı özendirmek için mevzuat düzenlemeleri yapıyor. Finansal destekler sağlıyor. Bize düşen de uygulayıcılar ve eğitimciler olarak öğrencilerimize ve de özellikle anne ve babalara mesleki eğitimdeki avantajları anlatarak mesleki eğitime katılan öğrenci sayımızı artırmak olmalıdır. Bakın geçtiğimiz günlerde TOBB ile bakanlığımız arasında yeni bir işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin daha da güçlenmesi kapsamında yapılabilecek çalışmalar belirlendi. Biz de bu protokole uygun olarak Ticaret ve Sanayi Odamız yetkililerine, sektör temsilcilerine ve eğitimden sorumlu oda üyelerine bilgilendirmelerde bulunduk. Bu çalışmaların faydalarını çok yakın zamanda göreceğimizi düşünüyorum.

Yasemin ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi