Toplumun tüberküloz (verem) hastalığı konusunda bilinçlenmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla düzenlenen etkinliklerle birlikte sağlık uzmanları da önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bu yılın dikkat çeken ismi, Tüberküloz Sertifikası bulunan ve önceki görevi Çanakkale TBC İl Koordinatörü olan Biga Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kadir Beyaz, hastalığın ciddiyetine vurgu yaparak toplumu bilinçlendirmeye çalıştı.

Tüberküloz, hava yoluyla bulaşan ve akciğerler başta olmak üzere vücudun çeşitli dokularını etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Dr. Beyaz, "Çoklu ilaçların düzenli kullanılması halinde %95-99 oranında iyileşme sağlanabilir. Ancak hastalığın uzun tedavi süreci, tedavi uyumsuzluğu ve yüksek maliyetleri nedeniyle biyopsikososyal bir sorun olarak değerlendirilmelidir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde tüberküloz, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında COVID-19'den sonra ikinci sıradadır. 2021'de 10,6 milyon yeni tüberküloz hastası tespit edilmiş ve 1,6 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

Sağlık Bakanlığı, tüberküloz tedavi hizmetlerini ücretsiz olarak sunarken, ilaçları da vatandaşlara ücretsiz temin etmektedir. Ekonomik güçlük yaşayan hastalara aylık şartlı nakdi sosyal yardım da yapılmaktadır.

Dr. Beyaz, programın hedefinin "Veremsiz Bir Türkiye" olduğunu vurgulayarak şu önemli noktalara dikkat çekti:

Akrep derisinden krem üretildi Akrep derisinden krem üretildi

Bebeklere BCG aşısının zamanında yapılması

Bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması

Uzun süreli öksürük veya tüberküloz hastasıyla temas durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurulması

Tüberküloz hastalarının ve temaslılarının ilaçlarını düzenli kullanmaları

Halka yapılan çağrıda, koruyucu ilaç tedavisinde 6 ay süre ile düzenli ilaç kullanımının gerekliliği ve çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG aşısının uygulanması hatırlatıldı.

Halka yönelik sağlık önerileri de sıralandı: sık sık ellerin yıkanması, sigara içmemek ve içilen ortamlardan uzak durmak, bulunulan ortamı sıkça havalandırmak, dengeli ve düzenli beslenmek, ilaçların zamanında ve düzenli kullanılması.

Haber: Gökçe Akkoç

Editör: Haber Merkezi