Hastane yönetimi öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, göz polikliniği için Göz muayene üniti alındı. Bu cihazın eklenmesi ile birlikte Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Hülya Hanlıoğlu Kantar tarafından, hastanın gözlerini muayene etmek ve çeşitli tedaviler uygulamak için kullanılacak.

Biga Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Emrah DEMİRCİ, yaptığı açıklamada ; “Göz muayene üniteleri, göz doktorlarının hastalarının gözlerini incelemesi ve tedavi etmesi için gerekli olan çeşitli bileşenleri içeren özel ekipmanlardır. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’ müzün katkılarıyla göz hastalıkları polikliniğimizin göz ünitesini son teknoloji cihazlarla yeniledik, hastalarımıza en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz, Biga ve bölge halkına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

GÖZ MUAYENE ÜNİTİ NEDİR?

Göz muayene üniti, oftalmik ünit olarak da adlandırılmakta olup birden fazla bileşen içermektedir. Öncelikle, hastanın oturduğu ve çeşitli pozisyonlara ayarlanabilen koltuk sayesinde muayene sırasında hastanın rahat etmesi ve doğru pozisyonda kalmasını sağlanmaktadır.

Göz muayene üniti ayrıca, göz tansiyonunu ölçmek için kullanılan aplanasyon tonometre adı verilen bir aleti içermektedir. Bu alet, Göz Hastalıkları Uzmanının gözün iç basıncını (göz tansiyonunu) ölçmesine olanak tanır.

Ayrıca, gözün iç yüzeyindeki anormallikleri veya hastalıkları tespit etmek için kullanılan biyomikroskop sayesinde gözün iç yüzeyi ve dokuları incelenmektedir. Işık kaynaklarını kullanarak, gözün ön kısmındaki dokuları (örneğin, lens, iris ve sklera) büyütmek yani daha net görebilmek mümkün olmaktadır. Ünitenin Chart Projektör adı verilen cihazı ile hastanın görme keskinliğini sübjektif olarak saptanmaktadır. Harfler, rakamlar, çocuklar için değişik büyüklükte ki şekiller (kelebek, balık, tavşan gibi) vb. hastanın karşısındaki ekrana yansıtarak hastadan gördüğünü ifade etmesi istenerek kullanılır.

Bu cihaz aynı zamanda foroptere ve projeksiyon cihazına kumanda etmektedir. Lensmetreden alınan kayıtlardaki (hastanın halen kullanmakta olduğu gözlüğünün değerleri) değerlerle, hastanın subjektif olarak ifade ettiği ve doktorun hastaya vermeyi planladığı gözlüğün değerleri, doktor tarafından anında değiştirilerek hastaya hangisinin daha uygun olduğu saptanabilir. Sonuçların çıktısı alınabilir.

Gökçe Akkoç

Hülya Hanlıoğlu Kantar

Mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması uyarısı! Mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması uyarısı!
Biga Devlet Hastanesine bir yeni cihaz

GÖZ MUAYENE ÜNİTİ

Editör: Haber Merkezi