4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinalı tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15 - 20 kişilik askerleriyle karşı koyarak büyük kahramanlık örneği sergileyen Mehmetçiğin İsim Babası Bigalı Mehmet Çavuş 3 Şubat 2024 günü vefatının 60. yıldönümünde kabri başında anıldı.

Köy camiinde okunan Mevlid-i Şerif programı ve ardından kılınan öğlen namazından sonra katılımcılar yürüyerek Bahçeli Köyü kabristanlığındaki Mehmet Çavuş’un mezarına ulaştı. Okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Biga Müftüsü Kemal Karadeniz’in kabri başında dua etmesiyle buradaki program sona erdi.

Daha sonra köy meydanında günün anlam önemini belirten konuşmayı İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan yaptı.

Çan yolunda otomobil ile traktör çarpıştı Çan yolunda otomobil ile traktör çarpıştı

“ÇOK KIYMETLİ BİR HATIRAYLA BAŞ BAŞAYIZ”

Turan, “Çanakkale'imizin en kıymetli kahramanlarından Bigalı Mehmet çavuşumuzun ölüm yıldönümünde siz kıymetli Bahçelilerle ve Bigalılarla bir aradayız. Amacımız sadece Bigalı Mehmet Çavuş'u anmak değil onun özelinde kimliğimizi hatırlıyoruz hissiyatımızı hatırlıyoruz. Vatan toprağının savunmasının çok ötesinde bir milli değeri bir Cumhuriyeti savunmanın ayağa kaldırmanın hatırasını yaşıyoruz. Bizler inancın gücüyle neler olabileceğini tüm dünyaya gösteren çok kıymetli bir tarih hatırası için buradayız. 100 sene önce bu topraklarda Cumhuriyetimizin kurulması için çalışmalar yapılırken ödenen bedellerin en somut karşılığı bu hatıralar.. Hikaye değil bunlar daha dün yaşandı torunları oğulları burada bu insanların. O yüzden bu hatıraların yeni nesillere gençlere aktarılması en büyük görevimizin olması lazım. Bizim için Mehmetçik ifadesine kapı açan Mehmet Çavuş hatırası çok özel. Ordumuza askerimize bu millet Mehmetçik der ilk kullanımında Osmanlı'nın son kayıtlarında Enver Paşa'nın aynı şekilde Mehmet Çavuş'a verdiği nişandan biliyoruz. Mehmet çavuşa aslen Mehmetçik denerek hatıranın başladığını biliyoruz bu topraklarda askerimize verilen sıfatın isim babasıdır Bigalı Mehmet Çavuş o yüzden çok kıymetli bir hatırayla baş başayız. Düşman kalabalık ama yılgınlık yok, silah tutukluk yapıyor ama korkmak yok. tüfek parçalandığında kürekle Savaşa devam eden, yüreği ile savaşa devam eden bir anlayışla Türkiye'nin kaderini bu topraklara değiştiriyorlar O yüzden tüm kahramanlarımıza sahip çıkacağız. Mehmet Çavuş'un Seddülbahir’de savunduğu sadece vatan toprağı değildir Mehmet Çavuş o savunmayı yaparken bir milletin kimliğini, değerlerini imanını savunuyor ve bugünlere getiriyor bu kıymetli Topraklar rastgele kurulmadı. Yahya Çavuş'un Seyit Onbaşı'nın hepsinin toplamından Mehmet Çavuş'un çok kıymetli bir emaneti var Bu emaneti bugünlere taşımak hepimizin görevi o kimliği savunmak zorundayız. Başta İçinde bulunduğumuz köyün mukimi Bigalı Mehmet Çavuş’u tüm Çanakkale savaşlarındaki gazilerimizi, şehitlerimizi sonraki tüm gazilerimizi şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” Dedi.

Konuşmanın ardından Bülent Turan, Ankara'daki Çanakkaleliler Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca bastırılan "Bigalı Mehmet Çavuş" isimli kitabı Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer'e verdi.

Programa, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Bahar Karakurt

Editör: Haber Merkezi