Çanakkale bölgesinde mantar toplayıcısı Kamuran Arslan Çan, Biga, Yenice bölgesinde yetişen ‘’Civciv Mantarı’’ hakkında bilgi verdi. Arslan ‘’Bölgede bilinen bir tür değil ancak çok değerli. Lezzetiyle ve dayanıklılığıyla tüketilebilir bir tür, bölge halkı biraz daha bilinçlenirse tüketimi yaygınlaşır’’ dedi.

Arslan yaptığı açıklamada ‘’ Civciv mantarı veya Cratellus lutescens, meyvemsi tada sahip lezzetli bir yabani mantardır. Şapkasının üst kısmı lifli olup turuncu-kahverengi bir renge sahiptir. Sap kısmı parlak turuncu-sarı renklerde olan bu mantar genellikle ıslak bölgelerde kozalaklı ağaçlara yakın yerlerde bulunur. Himenyumu, yani gözenek yüzeyi beyazımsı ila turuncu veya pembemsi renklerde olan bu mantar, yenilebilir olmasının yanı sıra boya yapımında da kullanılmaktadır’’ dedi.

Mantar Toplayıcısı Kamuran Arslan Civciv Mantarı hakkında ‘’Islak bölgelerde kozalak ağaçlarının olduğu yerlerde görülür. Genelde yosunların içerisinde veya yosunlu kütüklerin üzerine topluca büyür. Yaz ve sonbahar aylarında görülür. Civciv ayağı mantarı, yenilebilir bir mantardır. Lezzetli bir tadı olan mantar, omletlerin içerisinde kullanılabilir veya sote yapılabilir. Taze olarak tüketilebileceği gibi dondurularak veya kurutularak da saklanabilir’’ ifadelerini kullandı.

Bigalı esnaf hayatını kaybetti Bigalı esnaf hayatını kaybetti

Mehmet Özdeş

Bigalılar civciv mantarın şimdi tam zamanı

Editör: Haber Merkezi